Sfântul Mucenic Marcu episcopul Aretuselor îi păstorea pe creștini încă din vremea lui Constantin cel Mare. În vremea aceea pe mulți păgâni a sfătuit întorcându-i spre dreapta credință și creștinii păstoriți de el au dărâmat un templu păgân, fapt ce a adus asupra lui ura celor ce încă îi mai iubeau pe diavoli.
Când s-a schimbat din nou stăpânirea iar sub conducerea lui Iulian Apostatul păgânii și-au stăpânit ura pentru o vreme dar sfântul Marcu o simțea clocotind și s-a gândit să fugă, nu de frică, ci pentru a asculta porunca lui Dumnezeu, prin care ni se poruncește să părăsim cetatea și să facem loc prigonitorilor. Creștinii sunt tari, curajoși și răbdători dar este mai corect să se îngrijească de mântuirea lor și să-i cruțe pe prigonitori de la a mai se încărca cu păcate. Așadar nu a fugit la timp și păgânii l-au prins.
Deși era bătrân și cinstit de mulți a fost purtat prin cetate de cetățeni de toate rangurile și de toate vârstele și nu aveau decât o grijă să nu fie întrecuți de un altul în cruzimea și mânia lor. și a fost Sfântul Marcu târât prin noroi, tras de păr și ocărât, împuns cu sulițe sau cu cuțite, iau jupuit picioarele și i-au smuls unghiile cu ațe de in.
L-au uns cu miere și grăsime și l-au lăsat legat în arșița zile ca să atragă insectele. În tot timpul ăsta, chiar dacă era bătrân a arătat puterea unuia tânăr în a răbda chinurile și chipul lui a rămas zâmbitor în timp ce se ruga și-i mulțumea lui Dumnezeu.
Astfel cei ce căutau răzbunare nu au găsit-o deoarece ei ar fi vrut să-l vadă umilit și cerșind îndurare pentru că a dărâmat templul dar așa ei nici o răsplată nu primeau. Ba mai mult unii dintre ei, chiar chiar egumenul cetății Aretuselor, văzând puterea Sfântului i-a luat apărarea și în cele din urmă toți au văzut puterea lui Hristos și s-au rușinat eliberându-l pe bătrânul sfânt și mulți s-au făcut creștini.
Sfântul Mucenic Chiril, diaconul
În același timp la hotarul Libanului în cetatea Ilipolis unde sălășuia și un popor de păgâni care-l urau pe Dumnezeu l-au prins pe diaconul Chiril care a avut multă râvnă în a sfărâma idoli și a dărâma temple. și atât de mult l-au urât încât după ce l-au chinuit și l-au ucis, ba mai mult l-au spintecat și cu dinții au mușcat din măruntaiele lui.
Iar în Gaza și în cetățile Palestinei preoții, călugării dar și călugărițele au fost spintecați, li s-a umplut pânecele cu orz și i-au aruncat la porci. Iar cei care au făcut asta și-au primit pedeapsa. Mai întâi le-a putrezit limbile în gură și m-ai apoi au orbit și toți au căzut uciși. Astfel sfinții mucenici și-au primit cununile biruinței iar păgânii fără de suflet și-au primit veșnicile chinuri în iad.
La 29 martie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți:
Sfântul Mucenic Chiril, diaconul;
Sfinții Mucenici Iona, Varahisiu și a nouă mucenici, împreună cu dânșii;
Sfântul Cuvios Eustațiu, episcopul Chiului Bitiniei;
Sfinții Apostoli Sosten, Apolo, Chifa și Epafrodit;
Sfântul Diadoh, episcopul Foticeii, în Epir.