Carmen Pavel este o tânără care ar putea cânta toată ziua „Ca la 20 de ani”, însă, deja realizează că toți putem face mai mult pentru societate. În opinia ei, „Calea Luminii” (n.r. denumirea ultimei expoziții la care a participat) este mai mult decât o metaforă. Poate fi înțeleasă ca o formă de descoperire a misiunii personale, o formă de „vindecare” emoțională sau de a oferi celor din jur empatie, bunătate. Tânara, originară din Călărași, susține că arta poate deschide această cale, pentru toți oamenii.
În Săptămâna în care ne pregătim de Paști și dorim să luăm „Lumină”, am discutat cum s-a transformat un hobby într-un vis de împlinire profesională și personală.
R3media: Cum ai început să pictezi și ce te inspiră cel mai mult?
Carmen Pavel: Pictez de când mă știu, m-a atras pictura de la 4 ani. Făceam chestii „basic”(n.r. elementare) pentru orice copil de vârsta aceasta. Am început să pictez serios de la 13 ani, mai exact în 2014, sub îndrumarea domnului Silviu Ioan Soare, la Palatul Copiilor Călărași. Mă inspiră tot. De la un apus de soare petru cromatică și simbolism până la chipul uman pentru trăsături, expresii, imperfecțiuni. Sau pur și simplu, lucrurile care nu au viață prin ochii mei prind viață.
R3media: Am observat că lucrările tale stau lângă artiștii plastici deja consacrați. Ai un stil preferat sau încă „te descoperi” ?
Carmen Pavel: În general, mă duc în zona de modernism și decorativ, dar am lucrări în care am dorit să aduc și alte teme mai complexe cum ar fi: „Îndrăgostiți” , în care m-am jucat cu zona naivă, însă, cumva adusă în stilul pe care mi l-am creat. Am abordat și suprarealismul în lucrarea „Bec cu flori”.
R3media: La câte expoziții ai participat până acum? Ți-a fost teamă să „arăți” lumii cum pui tu pe pânză lumea?

Carmen Pavel: Am participat la 40 de expoziții naționale și internaționale. În 2019, am avut prima expoziție personală, care a fost bine-primită de public și de critici. În general, oamenii îmi pot vedea munca expusă în orașul meu natal (Călărași), dar și în București, la diverse Galerii, când se ivește această oportunitate. Pe rețelele de socializare pun foarte puțin din ce realizez.
R3media: Cum vezi tu „lumea artei” în acest moment? De ce are nevoie un tânăr cu talent pentru a păși pe drumul notorietății? Până la urmă, așa ajungi la public, făcându-te vizibil.

Carmen Pavel: „Lumea artei” este liberă, diversă. Oricine poate să creeze ceea ce simte și ceea ce vrea. Mi-aș dori să nu mai existe conflicte între generații, între artiștii care abordează stiluri diferite. Publicul decide ce și pe cine apreciază. Un tânăr artist are nevoie de susținere din partea celor consacrați, de îndrumare, de susținere financiară, dar și de libertate de exprimare. Spun asta, deoarece mi-aș dori ca Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Artiștilor Plastici, care dețin deja monopolul la expoziții, să ne asculte mai mult și pe noi tinerii. Părerea noastră contează, chiar dacă avem o viziune diferită. E normal, vedem lumea cu „alți ochi”.
R3media: Concret, ce ar putea face pentru voi, tinerii artiști plastici cu potențial?
Carmen Pavel: Să ne faciliteze accesul la unele expoziții. Să facă taxele de participare rezonabile pentru un tânăr la început de drum. Fondurile pot fi atrase din sponsorizări, din vânzarea lucrărilor, sunt soluții și pentru finanțare. Să nu fim „dați” la o parte, pentru că suntem „ăia tineri”.
R3media: În luna septembrie 2021, ai organizat o expoziție de pictură numită „Calea Luminii”. Alături de tine a expus și o specialistă în medicină alternativă, care a descoperit mai târziu plăcerea de a picta. De ce „Calea Luminii”?
Carmen Pavel: Am expus alături de Nicoleta Ignat, așa a fost să fie, nu a fost nimic „regizat”. S-a întâmplat la Direcția de Cultură Călărași. Ne-am aranjat singure picturile și au fost apreciate. „Calea Luminii”, deoarece arta deschide sufletul, vindecă, reunește oameni cu gândire diversă și pentru câteva minute realizăm că putem fi mai buni sau că ne-am descoperit misiunea personală pe Pământ.
Lucrările artistei Carmen Pavel pot fi admirate cu ocazia expozițiilor tematice la: Muzeul Municipal Călărași, Direcția de Cultură din același oraș. Participă, sporadic, și la saloanele de pictură din Capitală. Nu exclude să studieze Arhitectura.
Despre stilul tinerei pictorițe, Constantin Mitulescu, critic de artă, a consemnat, potrivit mediacalarasi.ro: „Carmen Pavel, cunoscută publicului călărășean iubitor de artă prin prima sa expoziție personală, dar și prin participarea la majoritatea celor de grup expune un număr de lucrări interesante realizate într-un stil decorativ în care domină fizionomia chipului uman realizat prin linii, unghiuri și cromatici bine alese demonstrând astfel că stăpânește în bună măsură elementele compoziționale. Enumerăm lucrări precum „Femeia în război”, „Limbaj”, „Mama naturii”, „Femeie cu mâinile la spate”, „Amalgam”.
De multe ori stilul modern în pictura nu prea merita. E obscur, urat, parca favorizează nebunia și demonismul. Dacă vedeți ce au putut face tinerii în anumite expoziții, plecați de acolo. Numai uraciuni mâzgaleli nimic din ceea ce ai putea pune pe perete în casa, pentru a te încânta. Nu merita direcția spre care merg prea mulți din păcate. E o părere generela desprece se intâmplă azi, nu are legătură cu autoarea.