duminică, ianuarie 19, 2025
ȘTIRICâinii de rasă mixtă sunt mai sănătoși decât cainii de rasă pură?

Câinii de rasă mixtă sunt mai sănătoși decât cainii de rasă pură?

Atunci când vine vorba de boli trebuie să știți că  orice câine se poate îmbolnăvi. În ciuda celor care susțin că câinii de rasă mixtă sunt mai sănătoși decât câinii de rasă pură, importante studii din domeniu afirmă contrariul.

O concepție greșită comună

Studiul de care vorbeam mai sus a fost realizat in 2013 de Universitatea din California. Este intitulat „Prevalența tulburărilor moștenite în rândul câinilor de rasă mixtă și de rasă pură: 27.254 de cazuri (1995-2010)”, și a fost publicat în reviste de prestigiu din domeniu. În cadrul acestui studiu, s-au folosit peste 27.000 subiecți pentru a determina probabilitatea apariției a 24 dintre cele mai frecvente boli ereditare la câini. Așa cum spuneam, în ciuda numeroaselor articole care susțin că există o concentrație mai mare de boli ereditare la câinii de rasă pură, acest studiu amplu demonstrează contrariul.

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că:

  • Din cele 24 de tulburări evaluate, 13 nu prezentau nicio diferență semnificativă în proporția medie de câini de rasa pură si de rasă mixtă care prezentau această tulburare atunci când au fost comparați pe criterii de vârstă, sex și greutate corporală.
  • O tulburare a fost mai frecventă la câinii de rasă mixtă, iar celelalte 10 au fost mai răspândite la câinii de rasă pură, deși nicio rasă nu a fost dominantă în a suferi de o anumita boală.
  • Deși de multe ori anumite boli sunt atribuite unor anumite rase de caini este la fel de probabil să apară și la câinii de rasă mixtă.

Rezultatele au arătat că:

  • 42% din afecțiunile genetice sunt mai frecvente la câinii de rasa pura
  • 4% din afecțiunile ereditare sunt mai frecvente la câinii de rasa mixta, si
  • 52% dintre afecțiunile genetice nu indicau nicio diferența in comparație.

Acest lucru are sens deoarece se crede ca majoritatea câinilor domestici sunt descendenți ai unor linii de lupi. Drept urmare, toți câinii împărtășesc tendințe genetice puternice, unele dintre ele legate de sănătate.

La câinii de rasa pura, unele cluburi naționale de rasa au lucrat împreună pentru a identifica rasele cu un risc crescut de probleme specifice de sănătate si pentru a lua masuri de minimizare a riscului. După zeci de ani de împerechere intr-un grup de gene închis (adică câini de rasa pura), șansa ca tulburările genetice sa fie transmise descendenților cauzate de mutații recesive creste.

In general, este nevoie doar de o alela defectuoasa pentru ca tulburarea sa apară. Bolile recesive sunt cauzate atunci când un descendent moștenește doua dintre genele defecte ale alelei, una de la mama si una de la tata. Prin urmare, cu cat este mai frecventa încrucișarea unei linii de câini care au tendința de a produce o astfel de alela, cu atât sunt mai mari șansele ca aceasta sa fie transmisa mai departe, spre deosebire de introducerea de sânge nou in linie (de exemplu, rase mixte si corcituri).

Rasele mixte sunt acei câini care au fost introduși intr-o linie existenta de câini, prin urmare se afla in afara aceluiași grup genetic închis. Este mai puțin probabil sa moșteneasca caracteristicile defectuoase ale alelelor transmise. De-a lungul timpului, procesul de împerechere in cadrul acestor rase mixte omite in mod natural genele nedorite, defectele. Acest lucru se datorează faptului ca dintr-o data, un câine cu o gena recesiva are mai multe opțiuni de selectare a unui partener. Deci șansele de a găsi un purtător scad.

Câinii rezultați din aceste uniuni sunt denumiți rase mixte datorita amestecului dintre genotipurile si fenotipurile câinilor. Mulți proprietari de câini, de fapt, ii prefera pe aceștia, deoarece sunt scutiți de efectele consangvinizării.

Conform lucrării de cercetare menționate mai sus, se știe ca rasele mixte sunt mai afectate de doar 3 anomalii medicale:

  • Persistenta de canal arterial (canalul arterial permeabil)
  • Ruptura de ligament încrucișat
  • Râni cauzate de lovituri de mașina

Cu siguranța, rasele pure sunt mai susceptibile de a fi afectate de cazuri in care tulburările genetice sunt cauzate de mutații unice recesive.

Câinii de rasa mixta prezinta, in general, un risc mai mic de:

  • displazie de șold
  • boli ale coloanei vertebrale
  • boli ale genunchiului
  • cancer
  • boli de inima
  • o serie de afecțiuni care afectează creierul, sângele, ficatul, pielea
  • boli de rinichi

Boli mai frecvente la rasele pure:

  • Stenoza aortica
  • Cardimiopatie dilatativa
  • Displazia cotului
  • IDVV (boala discului intervertebral)
  • Hipoadrenocorticism
  • Atopie/ dermatita alergica
  • Balonare
  • Cataracta
  • Epilepsie
  • Şunt portosistemic

Boli prezente în mod egal la caini indiferent de rasă (mixtă sau pură)

  • Cardiomiopatie hipertrofica
  • Displazia valvei mitrale
  • Patent ductus arteriosus (PDA)
  • Defect septal ventricular
  • Hemangiosarcom
  • Limfom
  • Tumora mastocitara
  • Osteosarcom
  • Luxație patelara
  • Hiperadrenocortism
  • Hipotiroidism
  • Luxatia cristalinului
  • Epilepsie (suspect, probabila sau confirmata)

Una peste alta, genetica este un factor important si oferă o baza de referința pentru bolile viitoare. Cu toate acestea, genetica canina nu este singura variabila in determinarea sănătății unui câine. Alți factori implicați care ar trebui luați in considerare includ nutriția, exercițiile si problemele de socializare, la care rasele pure tind sa stea mai bine decât rasele mixte.

Considerente generale despre câinii de rasa mixtă si câinii de rasă pură

Câinii de rasa mixtă sunt in general mai sănătoși decât câinii de rasa pura si tind sa trăiască si mai mult datorita diversității genetice mai puternice. Cu toate acestea, crescătorii de câini de rasa pot îmbunătăți sănătatea liniei lor de sânge folosind instrumente moderne de testare genetica.

Câinii de rasa pură au fonduri genetice mult mai mici decât rasele mixte, prin urmare, diversitatea genetica este mai restrânsa si limitata. In plus, câinii de rasa pura nu pot fi reproduși decât in anumite condiții pentru a rămâne cu pedigree, astfel încât grupul genetic general al rasei tinde sa se micșoreze in timp.

Din acest motiv, câinii de rasa pura tind sa devina victime ale unor tulburări recesive comune, care sunt frecvente in practica consangvinizării. Cert este ca, pentru a verifica validitatea unor astfel de afirmații controversate, ar trebui efectuate cercetări pe o perioada de ani de zile cu rezultatele analizate cu atenție. Mulți câini de rasa pura ajung sa trăiască o viată foarte fericita si lunga si același lucru este valabil si pentru rasele mixte.

Fond genetic închis sau deschis?

Reproducerea câinilor este o afacere. Una care depinde in mod direct de sănătatea efectivului de reproducție si de puii produși. Prin urmare, ceea ce un crescător de câini introduce in linia lor de sânge va determina direcția in care afacerea sa va înflori sau va pieri. In universul reproducerii, trebuie sa fiți familiarizat cu avantajele si dezavantajele geneticii canine si cu consecințele acesteia de-a lungul anilor.

Exista fie un fond genetic deschis, fie un fond genetic închis. Primul permite oricărui câine din afara grupului sa intre in fond (rasele mixte), in timp ce un grup de gene închis este limitat la grupul curent si descendenții acestora, interzicând alte linii externe de sânge sa intre in fondul genetic (rase pure).

De-a lungul mai multor generații, mici modificări ale unei gene se pot întâmpla din diverse motive, cum ar fi mutația unei gene sau o eroare in timpul divizării unei celule. Aceste schimbări vor schimba in cele din urma dinamica fondului genetic, odată ce purtătorii se reproduc cu alte exemplare si „erorile” vor fi introduse la tot mai mulți câini. Acest lucru poate fi bun sau poate fi rău, in funcție de ce mutații apar si de ce gene se transmit.

Cum va puteți asigura ca aveți un câine sănătos?

Deci, poate cea mai importanta întrebare este: „Cum își pot creste potențialii proprietari de câini șansele de a avea un câine sănătos?”

Vestea buna este ca crescătorii responsabili sunt capabili sa reducă riscul unora dintre bolile mai răspândite la câini. Se recomanda testarea specifica a câinilor pentru anumite boli, înainte de reproducere. Aceste teste reduc riscul unei boli specifice la caței pe care ii produc.

Oamenii aleg câini dintr-o varietate de motive. Uneori, aspectul joaca un rol, dar cu siguranța nu este si nu ar trebui sa fie singurul factor. Indiferent daca alegeți un câine de la un crescător sau dintr-un adăpost, este important sa rețineți ca orice câine, ca orice persoana, se poate îmbolnăvi de-a lungul vieții sale.

Toți proprietarii de câini trebuie sa fie pregătiți pentru aceasta posibilitate, deoarece adevărul este ca câinii, ca si oamenii, suferă de o serie de boli ereditare. Acest lucru este valabil pentru toți câinii – atât de rasa pura, cat si de rasa mixta.

 

Faceți ceea ce trebuie

Cel mai bun mod de a minimiza riscul de îmbolnăvire grava este sa va asigurați ca faceți ce trebuie pentru a avea un câine sănătos.

Daca va decideți pentru un câine de rasa pura, fiți conștient de ceea ce recomanda clubul rasei in ceea ce privește testarea sănătății.

Lucrați cu un crescător responsabil care utilizează testarea si creste câini in mod etic.

Daca alegeți un câine dintr-un adăpost, aflați despre animal si despre posibilul sau amestec de rase. Apoi alegeți animalul care se potrivește cel mai bine dvs. si stilului dvs. de viată si lucrați cu medicul veterinar pentru a va menține câinele cat mai sănătos posibil.

Cel mai important, alegeți un câine pe care il iubiți si pe care sunteți dispus sa il îngrijiți, atât când este sănătos cat si când va fi bolnav, pentru tot restul vieții.

Concluzie

Studiul citat a constatat ca câinii de rasa pura au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta multe dintre tulburările ereditare examinate in acest studiu.

Însă nu, câinii de rasa mixta nu sunt INTOTDEAUNA mai sănătoși decât cei de rasa pura. Reproducerea animalelor înrudite creste posibilitatea tulburărilor genetice cauzate de mutații recesive si in același timp creste probabilitatea de a produce descendenți care vor moșteni sortimentul de gene responsabile pentru o tulburare poligenica.

O comparație “perfecta” nu se va face niciodată intre câinii de rasa mixta si cei de rasa pura. Însă acest studiu prezinta o compilație mare de date si o analiza amănunțita care este prima (si ar putea fi singura) încercare de a explora diferențele de predispoziție la boli la câinii de rasa pura si de rasa mixta.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE