miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEBuncărul antiaerian de sub depoul de tramvaie din Dudești a împlinit 85...

Buncărul antiaerian de sub depoul de tramvaie din Dudești a împlinit 85 de ani și este încă funcțional

Singurul depou de tramvaie din România dotat cu adăpost antiaerian este cel din Dudești, această unitate a Societății de Transport București (STB SA) fiind înființată în 1938.

Lucrările au demarat prin săparea unui adăpost antiaerian care să deservească depoul. La vremea respectivă lumea se pregătea de război, potrivit stb-sindicat.ro.

Buncărul, care este funcțional și astăzi, are două incinte subterane pentru refugiu, o cameră pentru toalete, una pentru depozitul de apă și o incintă tehnică ce conține o pompă de aer. Aceasta poate funcționa cu electricitate sau, dacă nu este curent electric, cu ajutorul unei manivele.

La vremea respectivă, adăpostul era gândit să deservească atât angajații Depoului Dudești, bucureștenii care locuiau în vecinătatea unității STB, cât și trecătorii care erau surprinși în zona depoului în timpul unui eventual bombardament.

Lucrurile nu s-au desfășurat întotdeauna conform planului. Potrivit sursei citate, bombardamentul din 4 aprilie 1944 a avut loc după doar două ore după un exercițiu de verificare a măsurilor de apărare, în care bucureștenii erau obligați să se adăpostească în cel mai apropiat buncăr. Însă, dacă la ora 11.00, ora exercițiului, cetățenii s-au adăpostit conform instrucțiunilor, la ora 13.30, ora când Bucureștiul a fost bombardat, oamenii au ignorat sirenele și nu s-au mai adăpostit la timp, fiind înregistrate multe victime.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate