ACTUALITATEBulgaria | Partidul conservator al premierului Borisov câștigă alegerile parlamentare

Bulgaria | Partidul conservator al premierului Borisov câștigă alegerile parlamentare

Partidul de centru-dreapta GERB, condus de premierul Boiko Borisov, a câștigat alegerile legislative de duminică din Bulgaria, dar nu a obținut o majoritate absolută, relevă rezultatele parțiale publicate luni, potrivit DPA, citat de Agerpres.

GERB a obținut, după numărarea a 42% dintre voturi, 24% dintre acestea, clasându-se pe loc fruntaș. Este urmat, în mod surprinzător, de Partidul antisistem ITN, condus de prezentatorul TV și cântărețul Slavi Trifonov, cu 19 procente. Socialiștii din actuala opoziție se află pe locul al treilea, cu aproape 15%, urmați de partidul minorității turce (DPS), cu 8,8%.

Parlamentul bulgar va avea, probabil, și două noi formațiuni politice: coaliția Bulgaria Democrată (de orientare conservatoare, liberală și ecologică) și alianța anticorupție Ridicați-vă! Fără mafie!.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mișcarea Bulgară Națională (IMRO, naționalistă) nu a putut depăși pragul electoral de 4%, cu toate că, până acum, făcea parte din coaliția de guvernare condusă de premierul Borisov.

Date fiind tensiunile și interesele politice contradictorii, formarea unei coaliții de guvernare va fi o misiune dificilă, întrucât toate partidele antisistem au anunțat înainte de alegeri că resping total colaborarea cu GERB, acuzându-l de corupție și de legături cu oligarhia.

La primele ore ale dimineții de luni, prim-ministrul Boiko Borisov a propus formarea unui guvern de experți transpartinic, invocând pandemia de Covid-19, în schimb nu a oferit mai multe detalii.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...