miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATEBulgaria | Dezastru pentru stabiliment după alegerile anticipate: „Penalul” conservator Borisov a...

Bulgaria | Dezastru pentru stabiliment după alegerile anticipate: „Penalul” conservator Borisov a câștigat alegerile, iar naționaliștii eurosceptici au reușit un scor record

A cincea rundă de alegeri parlamentare anticipate din ultimii doi ani, în Bulgaria, a adus rezultate care nu au fost pe placul liderilor Uniunii Europene. Astfel, alegerile au fost câștigate de grupul GERB-SDS condus de fostul premier, Boyko Borisov, care s-a impus în fața alianței PP-DB condusă de progresistul Kiril Petkov.

În urma alegerilor, GERB-SDS a reușit să câștige două locuri în plus față de ultimele anticipate, în timp ce formațiunea lui Petkov a pierdut nouă mandate.

Rezultatele nu sunt pe placul Bruxelles-ului, care ar fi preferat ca Petkov să câștige alegerile. Reamintim că premierul Borisov (conservator) a fost chiar reținut în urma unei anchete a Parchetului European, condus de Koveși. Arestarea lui Borisov a fost prezentată, cu surle și trâmbițe, drept startul „unei campanii de forță privind statul de drept a UE”, dar s-a dovedit un fâs. Borisov a fost pus imediat în libertate de către justiția bulgară.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Borisov a fost criticat de Bruxelles și pentru felul relaxat în care a condus țara în timpul celor doi ani de pandemie. Bulgaria a fost una dintre țările cu cele mai slabe restricții din Europa, certificatul verde rămânând la nivel de intenție. De altfel, Guvernul Petkov, care a încercat să-l implementeze, a fost sancționat dur, fiind demis prin moțiune de cenzură după doar șase luni.

Mai rău, adevăratul câștigător al alegerilor este partidul „Renașterea” (Vazrajdane), de orientare naționalistă. Cu 14,15% dintre voturi, „Renașterea” este al treilea partid al Bulgariei și a obținut cu 37 de mandate în plus față de ultimele alegeri.

Partidul „Renașterea” s-a remarcat prin protestele față de restricțiile din ultimii doi ani și un euro-scepticism foarte pronunțat. Liderul acestui partid, Kostadin Kostadinov, a declarat că dorește referendumuri naționale pentru rămânerea țării în UE și NATO. În consecință, gruparea a fost imediat catalogată drept „pro-rusă” de media corporatistă.

În Parlament a intrat și gruparea artistului Slavi Trifonov, care s-a definit pro-UE și pro-NATO, dar împotriva vaccinării obligatorii și mai degrabă „conservatoare”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE