A cincea rundă de alegeri parlamentare anticipate din ultimii doi ani, în Bulgaria, a adus rezultate care nu au fost pe placul liderilor Uniunii Europene. Astfel, alegerile au fost câștigate de grupul GERB-SDS condus de fostul premier, Boyko Borisov, care s-a impus în fața alianței PP-DB condusă de progresistul Kiril Petkov.
În urma alegerilor, GERB-SDS a reușit să câștige două locuri în plus față de ultimele anticipate, în timp ce formațiunea lui Petkov a pierdut nouă mandate.
Rezultatele nu sunt pe placul Bruxelles-ului, care ar fi preferat ca Petkov să câștige alegerile. Reamintim că premierul Borisov (conservator) a fost chiar reținut în urma unei anchete a Parchetului European, condus de Koveși. Arestarea lui Borisov a fost prezentată, cu surle și trâmbițe, drept startul „unei campanii de forță privind statul de drept a UE”, dar s-a dovedit un fâs. Borisov a fost pus imediat în libertate de către justiția bulgară.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Borisov a fost criticat de Bruxelles și pentru felul relaxat în care a condus țara în timpul celor doi ani de pandemie. Bulgaria a fost una dintre țările cu cele mai slabe restricții din Europa, certificatul verde rămânând la nivel de intenție. De altfel, Guvernul Petkov, care a încercat să-l implementeze, a fost sancționat dur, fiind demis prin moțiune de cenzură după doar șase luni.
Mai rău, adevăratul câștigător al alegerilor este partidul „Renașterea” (Vazrajdane), de orientare naționalistă. Cu 14,15% dintre voturi, „Renașterea” este al treilea partid al Bulgariei și a obținut cu 37 de mandate în plus față de ultimele alegeri.
Partidul „Renașterea” s-a remarcat prin protestele față de restricțiile din ultimii doi ani și un euro-scepticism foarte pronunțat. Liderul acestui partid, Kostadin Kostadinov, a declarat că dorește referendumuri naționale pentru rămânerea țării în UE și NATO. În consecință, gruparea a fost imediat catalogată drept „pro-rusă” de media corporatistă.
În Parlament a intrat și gruparea artistului Slavi Trifonov, care s-a definit pro-UE și pro-NATO, dar împotriva vaccinării obligatorii și mai degrabă „conservatoare”.