luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEBucureștiul l-ar putea avea pe Sfântul Dimitrie cel Nou pe Stemă

Bucureștiul l-ar putea avea pe Sfântul Dimitrie cel Nou pe Stemă

Cu ocazia liturghiei oficiate în cinstea Sf. Dimitrie cel Nou, Patriarhul Daniel a anunțat joi că ar dori ca pe stema Bucureștilor să figureze în viitor și Cuviosul Dimitrie cel Nou, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, informează Basilica.ro.

Patriarhul României a primit recent o scrisoare de la Primăria Bucureștiului care conține propunerea ca pe stema orașului să fie chipul Sf. Dimitrie cel Nou.

„Dar noi dorim să-i punem pe amândoi, dacă se poate, pe stemă, să nu-i despărțim pe cei pe care Duhul Sfânt i-a făcut să fie vecini cu sărbătorile”, a precizat Preafericirea Sa.

„Astăzi, Biserica noastră prăznuiește pomenirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, sau Basarabov, care este și ocrotitorul Bucureștilor. Ieri am prăznuit pomenirea Sf. M Mc Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Aceasta este de asemenea ocrotitor al Bucureștilor, așa cum ne arată stema Municipiului București”, a spus Preafericirea Sa la începutul predicii sale de joi.

Dar, din 1774, de când au fost aduse aici, la București, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, sfântul cuvios a devenit mai popular pentru bucureșteni, mai ales pentru că de mai multe ori a izbăvit cetatea Bucureștilor de ciumă și de holeră.”

Patriarhul României a reamintit de promisiunea Mitropolitului de Veria, Naousa și Kampania de a oferi un fragment din moaștele Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir pentru Catedrala Patriarhală din București.

„Această promisiune plină de dărnicie și prietenie a Mitropolitului Pantelimon de Veria este o bucurie pentru noi, o încurajare și o intensificare a comuniunii dintre popoarele noastre ortodoxe, grec și român”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Astfel, „cei doi sfinți Dimitrie, din 26 și 27 octombrie, să aibă și mai mare legătură între ei prin sfintele moaște, ținând seama că Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir are chipul pe stema Bucureștilor”.

Sf. M. Mc Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost, în secolul al IV-lea, apărător al dreptei credințe și martir, în timp ce Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou a apărat credința prin rugăciune. Patriarhul României a subliniat care este legătura tainică între cei doi sfinți.

„Se spune că, atunci când au încetat persecuțiile, a apărut monahismul, ca o formă de nevoință duhovnicească și aceasta a fost numită martiriul sau mucenicia albă, față de cea roșie, a sângelui. Așa că este și o legătură tainică între mucenicie și călugărie, sau monahism”, a explicat Părintele Patriarh.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate