Aud că un copil de șapte ani a câștigat premiul 1 la emisiunea „Românii au talent”, recitând poezii și s-a inflamat lumea. N-o să intru acum în analiza motivațiilor pentru care un astfel de eveniment a fost „permis” la Pro TV. Și scriu „permis” , nu petrecut, în cunoștință de cauză.
Ceea ce m-a scos din sărite a fost atitudinea multora față de Rareș, copilul în cauză. Pe scurt, aș sintetiza-o așa: „domne, părinții ăia și-au chinuit copilul, obligându-l să recite poezii ca un robot, pe care nu le înțelege.Abuz!”.
Genul ăsta de atitudine sintetizează exact mediocritatea agresivă care s-a instalat în România și care a pus stăpânire, aproape complet, pe școală. Acum, după mintea multora, un copil nu mai trebuie stimulat să-și împlinească potențialul, să țintească excelența. Nu, pentru că asta ar presupune muncă, disciplină, perseverență. Nu, după mintea unora, unui copil trebuie să i se arunce în brațe un telefon, să fie îndopat cu hamburgeri, iar părinții să se minuneze de “ce deștept e!”, pentru că știe să umble cu degetul pe ecranul aparatului.
Lectură? Vă invit să citiți ce li se recomandă copiilor de clasele 1-4: cărțulii banale, cu multe imagini și litere mari, ca nu cumva să se streseze micuțul cu gânditul. Poezii? Cățeluș cu părul creț. Simplific acum, dar ați prins ideea.
În condițiile astea, faptul că Rareș a memorat și a recitat atât cât și cum a făcut-o, cu auto-controlul de care a dat dovadă, chiar e o performanță remarcabilă. Să spui că a reușit „doar” atât, în condițiile în care majoritatea colegilor de vârsta sa nu pot memora decât fotbaliști, este o dovadă de meschinărie. Și asta o scriu în calitate de tată al unor copii de vârsta lui Rareș.
Când eram eu copil, până și Google-ul era în engleză. Ca să-l folosești, trebuia să te forțezi să înveți engleză. Așa a învățat generația mea să comunice, lucru care ne a folosit mai târziu. Azi, să pui un copil de 10-14 ani să caute pe google în altă limbă decât română ar fi considerat un abuz de evlavioasa duamnă Firea și Observatorul Național al Copilului. La fel, să-i dai copilului de citit, în plus, față de ce i se recomandă de la școală, aproape că te scoate la marginea societății.
Și totuși, mai sunt oameni care-o fac. Cinste lor! Avem nevoie de părinți care să cultive excelența, dorința de a fi cel mai bun și de a face cinste țării noastre.
Avem nevoie de copii inteligenți, avizi de cunoștințe, care sunt în stare să se controleze și da, să acumuleze! Fără memorare nu ai cum să înveți. Fără memorie nu există identitate, iar fără identitate devenim toți niște roboți preocupați să ne luăm porția de mâncare sintetică, oferită cu generozitate de guvern, în orașul de 15 minute.
Bravo Rareș, cinste părinților tăi!
Nu Rareș a deranjat, Eminescu deranjeaza cumplit mai nou pe foarte multi concetățeni de-ai noștri. Și pe moldoveniști, și pe ardeleniști și pe maghiarofoni, și pe globaliști, și pe analfabeți, și pe bișnițari, și pe rusofili, și pe francofili, și pe germanofili, și pe americanofili dar și pe unii dintre naționaliștii dacopați. De ce ? E foarte simplu de înțeles. Eminescu, deși s-a născut și a învățat carte intr-un stat străin, a asimilat culturi și limbi străine la cel mai înalt nivel și, deși era bănățean și ardelean pe linie paterna,si moldovean pe linie materna, totuși, s-a considerat întotdeauna în primul rând ROMÂN , nu european, moldovean, ardelean, bănățean, dac, german, francez sau grec …nu i-a suportat pe politicienii apatrizi și corupți, nici pe alogenii parazitari, nici pe muscalii, austriecii ori pe ungurii care ocupau pământuri românești și-i asupreau conaționalii , nici pe profitorii și jmecherii analfabeți autohtoni și nici pe famenii și stâlpii de cafenea ori de bordel, nici pe funcționarii și amploaiații mâncători de buget. Ce motive ar avea ăștia toți, și urmașii ăstora, să-l iubească?
i se adreseaza lu Raresh -nu lu Bogdan, Raresh….
cateodata naivitatea lu Mihai Șomănescu ni se pare de “border-line”,dupa aia incepe tampenia….
ce a fost si ce-a ajuns,
shobolan de tembelizator:
Mircea Badea pionier – YouTube,
https://www.youtube.com/watch?v=IC_69Z4wSmk
https://www.youtube.com/watch?v=Buo-Vogy1yY
o fetitza canta La Marseillaise,
frumos,frumos:
” La arme, cetățeni,
Organizați batalioanele,
Înainte! Înainte!
Fie ca sângele lor spurcat
Să ne îngrașe brazdele! ”
ne-am cam saturat de catzi copii a pupat Hitler sau Ceausescu,
din urma vine tare Biden….
Rezonez la tot ce ati scris, domnule Șomănescu!
Am vazut in mass-media sau pe retelele “sociale” atata furie si ura impotriva lui Rares si a prestatiei sale ca nu am putut sa nu ma gandesc ca este din cauza faptului ca baiatul, pe langa faptul ca este un geniu, promoveaza prin textul recitat Binele, Frumosul si Adevarul, adica pe Dumnezeu. Iar Dumnezeu deranjeaza, in prezent parca si mai mult decat a facut-o acum 2000 de ani…
desi contine niste votbe ‘de duh’, totusi textul e dubios. Sa pui cuvinte in gura lui Dumnezeu iti trebuie mult tupeu, ma refer la Paler. Nu stiam poezia asta. Dumnezeu ne-a spus ce-a avut de spus cat a fost pe pamant, iar in Evanghelia sa gasim esentialul.
E bine sa inveti, dar mai important e ce inveti. Decat sa citesti prostii doar de dragul de a citi, mai bine nu citesti deloc.S-ar putea ca ce ai citit sa te afecteze iremediabil. Vorbesc la modul general, nu urmaresc tv nici comentariile pe acest subiect.