OPINIIBoul fosforescent

Boul fosforescent

Criza de valori prin care trece lumea modernă își are rădăcina în continua coborâre a standardelor educaționale începută prin anii 90, odată cu încheierea războiului rece.

Din dorința de a se arăta cât mai democratice și de a atrage cât mai mulți clienți, școlile (inclusiv universitățile) au cerut din ce în ce mai puțin de la candidați și studenți, probele de admitere au fost din ce în ce mai lejere, normele de trecere a examenelor tot mai scăzute.

Asta a dus treptat la o populație universitară (vorbesc de majoritate, au existat și vor exista mereu și excepții) leneșă și îngălată, pusă pe copiat, pe citit rezumate, pe învățat pe dinafară răspunsuri la probleme din ce în ce mai ușoare, pe vânat diplome și titluri în loc de deprinderi și în final a dus la absolvenți lipsiți de capacitatea de a gândi critic și de a analiza informația cu capul lor.

Evident, unor astfel de indivizi este ușor să le vinzi orice teorie înflorită drept „știință” fără teamă de a fi contrazis și apoi să-i transformi în evangheliști ai „cauzei”, mai ales dacă asortezi cerințele de conformitate socială și cu niște burse sau sponsorizări. Ai obținut astfel cireada ideală de boi fosforescenți, de idioți utili cu diplomă, ostași de nădejde ai „progresului”.

Evident, nu toți sunt așa. Celorlalți, oameni serioși, inteligenți și disciplinați care se întâmplă să treacă prin aceleași universități le asiguri locuri de muncă de calitate, le oferi facilități de cercetare și de exprimarea originalității. Paradoxal, tocmai aceștia din urmă, sunt adevărații promotori ai progresului autentic (științific, tehnic sau cultural), adică chestia cu care se laudă nulitățile fără să aibă habar despre ce vorbesc. Așa se explică existența prostului cu carte, care pentru a-și argumenta idioțenia aruncă cu noțiuni, citate și cu nume de autori din care nu a priceput nimic.

Oricate cărți bagi într-o mașină de tocat, la capătul celălalt obții numai confeti.

Dacă nu ai învățat să gândești cu capul din dotare, cărțile îți fac mai rău! Ești doar un bou fosforescent! Mașina de tocat nu devine mai inteligentă prin mestecarea de cărți.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...