OPINIIBoierie...cu „mitic” la Primărie

Boierie…cu „mitic” la Primărie

Dau unii în clocot prin Timișoara, inclusiv dintre susținătorii săi „păcimași” până la orbire, după ce primarul Dominic Fritz a anunțat cine îi este alesul ca „city-manager”. Că cum, că ce, că cuțit la inimă cu unul de la București, că deflorare fără pic de consolare și urmă de pudoare, cu „miticul” uns de neamț peste urbe!

Păi…cam adânc v-a fost și este somnul rațiunii, dragilor! Mai de speriat ar fi, pentru cei nedeconectați de la rațiune, faptul că după ce a analizat 307 CV-uri, Fritz a ales un omuleț gata-formatat de banking-ul austriac. Matei Creiveanu vine din sectorul financiar-bancar internațional și a fost din 2014 directorul reprezentanței HYPO NOE Landesbank für Niederösterreich und Wien AG (banca de dezvoltare a Landului Niederoesterreich, una dintre cele mai importante bănci austriece). Iar austriecii sunt campioni la ales, șmirgluit și strunit omuleți care să le slujească interesele. Dar nici măcar ăsta nu-i adevăratul miez al problemei.

Cu adevărat nasol este altceva. „Prințul salvator” a promis câte-n lună și-n stele, a cerut mâna, a primit-o, iar acum o cam șterge din așternutul cu petale de trandafir al „prințesei”. Sau, altfel spus, reclama s-a dovedit mult mai tare ca produsul. Alesul Fritz a anunțat, chiar cu un fel de mândrie, că a delegat dreptul de semnătură alesului său Creiveanu. Cedarea dreptului de semnătură de către primar pe tot ce înseamnă ordonanțare de credite reprezintă „o abdicare de la cel mai important și puternic atribut conferit de lege unui primar. Cu efecte imediate în angrenajul complicat al unei primării cum e cea a unui mare oraș ca Timișoara. Un primar trebuie să ducă greul unei administrații. Așa cum e și titulatura -primar- e primul care și-o asumă”, zice fostul edil Adrian Orza într-o postare pe facebook. Și are perfectă dreptate.

Cam umbla vorba că Dominic are spaimă de semnat documente și s-a ferit în astea trei luni din răsputeri să o facă. Și faptul că „s-a scos” din recentul scandal legat de abonamente, indicând magistral că e chestie de conflict între niște capi din STPT și că ei trebuie să rezolve problema, ar fi trebuit să ne dea de gândit. La fel și năstrușnicia aia cu lucrările care vor fi demarate în oraș doar atunci când e sigură sută-n sută acoperirea finanțării… Omul se spală pe mâini bine de tot, să n-ajungă pata nici pe calul alb de sub el: fie habar nu are de administrație, fie desantul nu a fost realizat pentru a pune Fritz osul la treburile grele ale administrației. Căci în acest moment…vorba lui Caragiale: s-a cam „detaşat cu serviciul în Cişmegiu: dă muștele afară!” Rămânând, bineînțeles, la fel de fudul, cu ștaif și fără de metal, din „frică de trăznet”. Ne-ați găsit un Mitică, monșer! Și l-ați pus la Primărie…

Articol apărut inițial pe blogul autorului.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate