ACTUALITATEBiserica Ortodoxă Română va canoniza un nou Sfânt: Cuvioasa Teofana Basarab -...

Biserica Ortodoxă Română va canoniza un nou Sfânt: Cuvioasa Teofana Basarab – cea dintâi monahie românească cunoscută

În ziua de joi, 17 decembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, conform unui comunicat trimis redacției R3media.

În cadrul ședinței, s-a hotărât canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab (cea dintâi monahie de neam românesc cunoscută), cu titulatura „Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab”, precum și înscrierea ei în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu ziua de cinstire în data de 28 octombrie.

„Printre sărbătorile de toamnă, cele două zile de la sfârșitul lunii octombrie, trecute cu cruce roșie în calendar, dedicate sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Basarabov, sunt urmate de o a treia zi, dedicată unui alt sfânt al locului, anume Mitropolitul Iachint de Vicina, socotit întemeietorul Mitropoliei Țării Românești (28 octombrie).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Însă tot în această zi mai era pomenită la bulgari, iar din anul 2022 și la noi la români, Cuvioasa Teofana Basarab, o figură emblematică pentru nobilimea medievală din spațiul dunărean”, scrie Doxologia.

sursă foto: Doxologia

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Sfânta Teofana este deja canonizata în Bulgaria. Prin urmare BOR face o recunoaștere a acestei canonizări.
    Viața Sfintei prea puțin cunoscută a fost scoasă recent la lumină printr-o lucrare a cărei inițiative a avut-o Mitropolitul Olteniei -Nestor Vornicescu, continuată apoi după decesul acestuia de eruditul preot și profesor Alesandru Stănciulescu-Bârda, care a reușit să scoată o carte despre viața sfintei, nelipsind contextul epocii, intr-un limbaj accesibil, plăcut, atrăgător, încât să fie o încântare atât pt profesorul universitar cât până la omul cel mai simplu…
    Dacă nu greșesc cartea a apărut la Editura “Cuget Românesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...