În ziua de joi, 17 decembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, conform unui comunicat trimis redacției R3media.
În cadrul ședinței, s-a hotărât canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab (cea dintâi monahie de neam românesc cunoscută), cu titulatura „Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab”, precum și înscrierea ei în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu ziua de cinstire în data de 28 octombrie.
„Printre sărbătorile de toamnă, cele două zile de la sfârșitul lunii octombrie, trecute cu cruce roșie în calendar, dedicate sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Basarabov, sunt urmate de o a treia zi, dedicată unui alt sfânt al locului, anume Mitropolitul Iachint de Vicina, socotit întemeietorul Mitropoliei Țării Românești (28 octombrie).
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Însă tot în această zi mai era pomenită la bulgari, iar din anul 2022 și la noi la români, Cuvioasa Teofana Basarab, o figură emblematică pentru nobilimea medievală din spațiul dunărean”, scrie Doxologia.
Sfânta Teofana este deja canonizata în Bulgaria. Prin urmare BOR face o recunoaștere a acestei canonizări.
Viața Sfintei prea puțin cunoscută a fost scoasă recent la lumină printr-o lucrare a cărei inițiative a avut-o Mitropolitul Olteniei -Nestor Vornicescu, continuată apoi după decesul acestuia de eruditul preot și profesor Alesandru Stănciulescu-Bârda, care a reușit să scoată o carte despre viața sfintei, nelipsind contextul epocii, intr-un limbaj accesibil, plăcut, atrăgător, încât să fie o încântare atât pt profesorul universitar cât până la omul cel mai simplu…
Dacă nu greșesc cartea a apărut la Editura “Cuget Românesc”.