marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATEBill Gates finanțează o tehnologie care ar putea bloca razele Soarelui, prin...

Bill Gates finanțează o tehnologie care ar putea bloca razele Soarelui, prin împrăștierea de carbonat de calciu în atmosfera Pământului

Bill Gates, fondatorul Microsoft, finanțează dezvoltarea unei tehnologii de blocare a soarelui, care ar putea reflecta lumina soarelui în afara atmosferei Pământului, având ca efect o răcire a temperaturii globale, scrie Forbes.

Experimentul, cunoscut sub acronimul de SCoPEx (Stratospheric Controlled Perturbation Experiment), a fost lansat de către oamenii de știință de la Universitatea Harvard și urmărește soluția împrăștierii de carbonat de calciu (CaCO3) în atmosferă – un aerosol care ar putea reversa efectele încălzirii globale.

Cercetările pe scară largă privind eficacitatea geoingineriei solare au fost blocate de ani de zile din cauza controverselor. Oponenții cred că o astfel de știință prezintă riscuri imprevizibile, inclusiv schimbări extreme ale modelelor meteorologice care nu diferă de tendințele de încălzire la care asistăm deja. Ecologiștii se tem, în mod similar, că o schimbare dramatică a strategiei de atenuare va fi tratată ca o undă verde pentru a se continua emiterea de gaze cu efect de seră, cu modificări mici sau deloc în modelele actuale de consum și producție.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

SCoPEx va face un prim pas mic în cercetare în iunie, în apropiere de orașul Kiruna, Suedia, acolo unde Agenția Spațială Suedeză a fost de acord să lanseze un balon care conține echipament de cercetare la 20 de kilometri deasupra pământului. Cu această ocazie nu se vor împrăștia și aerosoli, dar totuși, este un spre lansarea unei cantități mici de CaCO3 în atmosferă.

David Keith, profesor de fizică aplicată și politici publice la Universitatea Harvard, recunoaște „foarte multele îngrijorări reale” ale geoingineriei. Este adevărat că nimeni nu știe ce se va întâmpla până când CaCO3 este eliberat și apoi studiat ulterior. Keith și alți oameni de știință SCoPEx au publicat o lucrare în 2017, sugerând că praful poate umple efectiv stratul de ozon, reacționând cu moleculele care distrug ozonul. „Cercetările suplimentare cu privire la acest lucru și la metode similare ar putea duce la reduceri ale riscurilor și la o eficiență îmbunătățită a metodelor de geoinginerie solară”, scriu autorii lucrării.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Cantitatea exactă de CaCO3 necesară pentru răcirea planetei este necunoscută, iar oamenii de știință SCoPEx nici măcar nu pot confirma dacă este cel mai bun aerosol stratosferic pentru acest scop. Cercetările timpurii sugerează că substanța are „proprietăți optice aproape ideale” care i-ar permite să absoarbă mult mai puține radiații decât sulfatul aerosolilor, provocând o încălzire stratosferică semnificativ mai mică. Acesta este scopul experimentului: odată ce se eliberează o cantitate sigură și experimentală de CaCO3, balonul va zbura prin el, prelevând reacții atmosferice și înregistrând dinamica rezultată. Frank Keutsch, investigatorul principal al proiectului, nu știe ce ar putea aduce rezultatele. Aerosolul perfect nu ar afecta deloc chimia stratosferică: „Singurul lucru pe care l-ar face este să împrăștie lumina solară maximă și, prin urmare, să răcească planeta”.

Susținătorii geoingineriei au citat efectele globale de răcire ale erupțiilor vulcanice care rezultă din introducerea cenușii sulfurice în atmosferă. Erupția din 1815 a Muntelui Tambora din Indonezia a avut ca rezultat „anul fără vară”, în timp ce erupția din 1991 a Muntelui Pinatubo din Filipine a scăzut temperaturile medii globale cu 0,5 ° C. Introducerea deliberată a particulelor similare ar putea contracara decenii de emisii de gaze cu efect de seră . Un raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice a sugerat că procedura SCoPEx ar putea reduce temperaturile globale cu 1,5 ° C pentru cel mult 1-10 miliarde de dolari pe an.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Din nou, aceste scăderi ale temperaturii aduc cu ele riscuri grave. Temperaturile de îngheț în 1815 au dus la recoltarea eșuată în condiții de aproape foamete. Oamenii de știință britanici au citat aerosolii stratosferici din erupțiile vulcanice din Alaska și Mexic ca fiind cauza potențială a secetei în regiunea Sahel din Africa. O perturbare majoră a climatului global ar putea aduce consecințe neintenționate, afectând negativ regiunile cu o populație ridicată și provocând o altă criză a refugiaților.

David Keith a propus crearea unui „fond de riscuri” pentru a compensa națiunile mai mici pentru daunele colaterale cauzate de astfel de teste, dar o astfel de plată ar putea fi puțin confortabilă pentru cei strămutați de condiții de neviețuit. Statele Unite, Brazilia și Arabia Saudită au blocat o evaluare a planurilor globale de geoinginerie a Organizației Națiunilor Unite din 2019. Va fi necesară cooperarea internațională pentru a evalua riscurile, câștigătorii și pierzătorii oricărui astfel de experiment și modul cel mai bun de a proceda cu toate acestea, concluzionează Forbes.

Bill Gates, prin intermediul fundației sale, este și unul dintre principalii finanțatori ai Organizației Mondiale a Sănătății, fiind depășit doar de SUA și foarte implicat în industria farmaceutică, despre care a spus că a fost cea mai bună investiție din viața sa.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE