luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATEBătaie de joc pe bani publici: MAPN refuză să facă publice pierderile...

Bătaie de joc pe bani publici: MAPN refuză să facă publice pierderile din cauza administrării stadionului „Steaua” și, în același timp, refuză să-l închirieze privaților

Stadioanele construite recent în România, de la Cluj Arena (2011) la „Francisc Neumann” (2021) și „Rapid” (2022) sunt pe pierdere, relevă o cercetare realizată de Panorama.ro.

Practic, în România, în ultimii 20 de ani, s-au construit o mulțime de arene sportive, care au costat, în total, peste 600 de milioane de euro. Absolut toate produc pagubă în bugetul de stat, deoarece sunt administrate defectuos de diferitele instituții, locale sau centrale, care le au în subordine.

Un caz absolut șocant este cel al stadionului „Steaua” din București. Inaugurat în 2021, stadionul „Steaua” este al doilea ca mărime din România, după Arena Națională, cu o capacitate de 31.000 de locuri.

Deși a costat 95 de milioane de euro, stadionul „Steaua” este o necunoscută completă. Ministerul Apărării Naționale (MAPN) este singurul proprietar de stadion din România care a refuzat să pună la dispoziție jurnaliștilor cifrele cheltuielilor realizate cu această arenă.

Având în vedere că stadioane pe care evoluează echipe de Liga 1 și unde au loc festivaluri muzicale importante sunt pe pierdere, precum cel de la Craiova, ne putem imagina la ce nivel se ridică paguba în cazul arenei din bulevardul Ghencea. Acolo, evoluează doar echipa de fotbal a Armatei, CSA Steaua, în liga a doua, având o medie de…1.502 spectatori pe meci.

Pe aceeași arenă mai evoluează și echipa de rugby a Armatei, într-un anonimat cvasi-complet, după relatează presa (foto).

În același timp, MAPN refuză să închirieze stadionul unor echipe private de fotbal, deși o lege din 2022 o obligă să accepte închirierea arenei. Mai nou, în fața unei oferte concrete de închiriere a bazei, MAPN solicită introducerea în contract a unor clauze absurde, precum răspunderea celui care închiriază pentru scandări care ar putea afecta interesele MAPN.

Până acum, MAPN a încasat doar 53.000 de euro, din închirierea arenei pentru Federația Română de Fotbal, pentru două meciuri. Prețul pe meci este cu 35-40% mai mare decât cel cerut de Primăria Capitalei pentru închirierea Arenei Naționale, cel mai mare stadion al țării, după cum relevă GSP.

Suma de 53.000 de euro este derizorie raportată la cheltuieli. Numai întreținerea gazonului costă statul român 30.000 de euro/lună, după cum anunța Ministerul Sportului.

MAPN tace în fața acestor cifre.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE