sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEBasarabia | Episcopul de Bălți s-a rugat pentru basarabenii deportați în Siberia...

Basarabia | Episcopul de Bălți s-a rugat pentru basarabenii deportați în Siberia și Kazahstan de către autoritățile comuniste

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, a oficiat luni slujba Parastasului pentru basarabenii deportați în Siberia și Kazahstan după ocupația sovietică a Basarabiei, potrivit Basilica.

a oficiat pomenirea la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Chirilovca, raionul Florești, Republica Moldova și a avut alături în slujire numeroși preoți locali veniți să se roage pentru sufletele victimelor represiuni comuniste.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La ceremonie a fost prezent și Excelența Sa Petrișor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, care a adus un omagiu românilor basarabeni deportați. După slujbă, clericii Episcopiei de Bălți au depus flori la monumentul ridicat, în fața Gării feroviare din Bălți, în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Avem datoria să nu uităm paginile dramatice ale istoriei noastre, pentru că un popor care-și ignoră trecutul nu are perspectiva viitorului”, a spus părintele episcop.

Primul val al deportărilor au început în noaptea de 12-13 iunie 1941, ora 02:30. Zeci de mii de oameni nevinovați au fost luați din casele lor și duși, cu trenuri de marfă, în locuri îndepărtate, de unde mulți, din cauza frigului, foametei, bolilor și condițiilor de trai inumane, nu s-au mai întors.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălți informează că, în 1941, din Basarabia spre Siberia au pornit 1271 de vagoane cu deportați: 133 vagoane – din stația Bălți, 73 vagoane – din stația Florești, 83 vagoane – din stația Ocnița, 340 vagoane – din stația Cernăuți, 40 vagoane – din stația Râbnița, 187 vagoane – din stația Chișinău, 48 vagoane – din stația Ungheni, 48 vagoane – din stația Tighina, 44 vagoane – din stația Căușeni, 90 vagoane din stația Taraclia, 44 vagoane – din stația Basarabeasca, 38 vagoane – din stația Bolgrad, 103 vagoane – din stația Arţiz.

În total sovieticii au organizat trei valuri de deportări în Siberia și Kazahstan: 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 și 31 martie – 1 aprilie 1951. Cifra totală a deportaților din deceniul 1941-1951 a fost estimată la minimum 70.000. Românii au fost naționalitatea cu cei mai numeroși deportați.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE