ACTUALITATEBarometrul Vieții Religioase | Românii au cea mai mare încredere în Armată,...

Barometrul Vieții Religioase | Românii au cea mai mare încredere în Armată, Academia Română și Biserică. Câți oameni se consideră „religioși”?

„Barometrul Vieții Religioase” întocmit în luna decembrie a anului curent lansat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” și Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, potrivit unui comunicat trimis redacției R3media.

Conform sondajului, prezentat joi în Aula Academiei Române, la întrebarea „Dumneavoastră câtă încredere aveți în următoarele instituții?”, românii au răspuns că au foarte multă și multă încredere în Armată (67,23%), Academia Română (64,7%) și Biserică (62,4%). Pe locurile următoare se situează primăriile din localitățile respondenților (45,1%), Poliția (44%), Presa (20,4%), Președinția (14,6%), Parlamentul (14%) și Guvernul (13,4%).

Doar 83% dintre români se consideră sigur/ mai degrabă „persoane religioase”, în contextul în care anul trecut acest procent se ridica la 89%. Totodată, doar 67% dintre cetățeni spun că educația religioasă în școli este necesară (anul trecut, cifra era de 72%). În ceea ce privește relația dintre diferitele religii/ culte prezente în țara noastră, 78% dintre români consideră că sunt bune sau foarte bune.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Întrebați dacă cred în Dumnezeu, aproape 90% dintre cetățeni spun „Da”. Dintre aceștia, 53-54% se roagă zilnic sau aproape zilnic și aproximativ 23% dintre subiecți spun că merg la biserică săptămânal sau mai des.

În privința politicii externe, 89% dintre români spun că religia nu împiedică în niciun fel apartenența României la UE și la spațiul euroatlantic. Aproximativ 53% dintre români au o percepție pozitivă sau foarte pozitivă privind UE și respectiv 56% privind NATO.

Anul acesta, 43% dintre români spun că relația dintre stat și cultele religioase este
echilibrată și corectă; anul trecut, doar 29% considerau această relație ca fiind echilibrată și corectă.

„M-a impresionat încrederea românilor – o bănuiam, dar nu credeam că e atât de puternică – în uniformă. Care poate să fie uniformă de polițist, de ofițer sau în uniforma ecleziastică. Singurii care nu sunt în uniformă în acest Barometru suntem noi, Academia. Academia este, alături de uniforme, acceptată și prețuită în populație, ceea ce este foarte interesant. (…)

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Vedeți, Catedrala neamului a enervat și pe unii politicieni, indiferent de partide, și mai ales pe ziariști. Acum, Catedrala neamului a devenit o realitate tangibilă. Pot să-ți placă, pot să nu-ți placă mozaicurile sau volumele sale, dar ea există și a devenit un simbol: simbol istoric, simbol turistic și este acceptată de români”, a spus Theodorescu, la evenimentul dedicat prezentării în Aula Academiei a „Barometrului Vieții Religioase”.

Moderat de Acad. Victor Voicu, Vicepreședintele Academiei Române, evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române in prezența invitaților: Victor Opaschi, Secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte, Acad. Răzvan Theodorescu, Prof. Dr. Univ. Dan Dungaciu, Director ISPRI, Conf. Univ. Darie Cristea, Director Executiv Centrul de Cercetări Sociologie LARICS (CCSL).

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese, verificate și analizate în perioada 3 decembrie – 14 decembrie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...