marți, martie 28, 2023
ACTUALITATEBarometrul de securitate, noiembrie 2022 | Românii s-au întors la paradigma „prin...

Barometrul de securitate, noiembrie 2022 | Românii s-au întors la paradigma „prin noi înșine” / Românii vor o Românie care mai şi cere, nu doar dă / În privința războiului, românii vor pace chiar dacă Ucraina va face concesii

Luni, 7 noiembrie, s-au anunțat rezultatele barometrului de securitate realizat de către Institutul pentru Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.

Conform acestuia, românii au devenit mai conștienți de propriile interese, revenind la paradigma „prin noi înșine”, a spus directorul ISRPI, Dan Dungaciu, pentru Agerpres. El a spus că românii își doresc o Românie care mai și cere, nu doar dă.

„Barometrul de securitate relevă o serie de aspecte extrem de importante. Primul ţine de întoarcerea la paradigma ‘prin noi înşine’, respectiv o atitudine pragmatică faţă de evoluţiile regionale şi globale. Procesul de ‘dez-vrăjire’ a Vestului, a instituţiilor sale, mai degrabă, început de Europa Centrală cu aproape un deceniu în urmă, dar şi de multe dintre statele din Vest, începe să fie sesizat şi în percepţia românilor. Pentru ei, spaţiul european sau global este un loc al intereselor naţionale, particulare, în care Bucureştiul trebuie să joace la fel”, spune Dungaciu.

Directorul ISPRI consideră că „românii îşi doresc o Românie mai centrată pe propria agendă, o Românie care mai şi cere, nu doar dă”.

„În paranteză fie spus, actualele aşa zis dezbateri despre primirea României în Schenghen nu fac decât să le confirme temerile. Primirea depinde de tratate, documente, legi etc. sau de interesele naţionale/locale ale unora? Evident, ultimul răspuns pare cel corect şi românii văd asta. Această tendinţă de re-centrare naţională a fost acutizată de război”, adaugă Dan Dungaciu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În ceea ce privește războiul din Ucraina, românii fac parte din tabăra pragmatică, aceea care dorește pacea chiar dacă Kiev-ul va trebui să facă unele concesii.

În ceea ce priveşte atitudinea concretă faţă de războiul din Ucraina, directorul ISPRI afirmă că „românii se înscriu în tabăra identificată de European Concil for Foreign Relations drept tabăra ‘pragmatistă’, spre deosebire de tabăra ‘moralistă’ (victorie totală împotriva Rusiei, cu orice preţ), adică cei care vor pacea inclusiv prin concesii ale Kievului”. Dan Dungaciu subliniază şi că românii nu au devenit însă pro-ruşi sau pro-chinezi, faţă de care au cea mai puţină încredere, ci au rămas pro-europeni şi pro-NATO.

„De notat că, la nivel european, aşa zisa tabără a pragmatiştilor era mai numeroasă chiar şi în mai 2022 la nivel european! De remarcat însă că toată această schimbare de atitudine nu se face în alte cadre decât cele euro-atlantice. Românii nu au devenit nici pro-ruşi, nici pro-chinezi, faţă de care au cea mai puţină încredere. Românii au rămas pro-europeni şi pro-NATO – mai pro-europeni decît pro-americani! – , dar au devenit mai… pro-români!”, a mai spus directorul ISPRI.

Barometrul de securitate al României, ediţie noiembrie 2022, un sondaj reprezentativ la nivel naţional, realizat prin interviuri telefonice (CATI), a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, pe un eşantion de 1.001 persoane, având o eroarea maximă admisă: +/- 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

 • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

 1. a aflat si dungaciu si pippidi si restu:
  cerinta FUNDAMENTALA pentru ca orice japitza sa aiba succes -sa fie in contact cu realitatea!

  (e adevarat ca dl. teolog neamtu era mai demult cu nationalismu,
  imediat dupa despartirea de basedie si de macovei;
  reamintim ca si ceaushismul virase spre national-comunism,
  “din varful buzelor”- turnau betoane la sarmizegetusa, demolau biserici si manastiri,
  bagat tzaranu la bloc si derbedeul in fabrici si uzine,etc)

  -sunt asteptati tovarashii tismaneanu,patapievici,boia si cei din udmr!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate