Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB), Thomas Jordan, a declarat că instituția pe care o reprezintă nu consideră necesară emiterea către publicul larg a unei monede digitale bancare centrale (CBDC),scrie agenția Reuters, conform Agerpres.
„Consumatorii şi oamenii de afaceri au deja acces la o gamă largă de instrumente de plată inovative şi eficiente oferite de sectorul privat”, a afirmat Jordan la un eveniment desfăşurat la Zurich, referindu-se la produsul cunoscut sub denumirea “retail CBDC”.
„Retail CBDC ar putea altera în mod fundamental actualul sistem monetar, precum şi rolul băncilor centrale şi comerciale, cu consecinţe extinse asupra sistemului financiar”, riscurile depăşind orice potenţiale beneficii, a apreciat oficialul elveţian.
„Retail CBDC”” este o formă a unei monede digitale bancare centrale care este folosită de publicul larg. Pe de altă parte, “wholesale CBDC” este folosită în rândul băncilor şi altor instituţii financiare autorizate pentru plăţi interbancare şi tranzacţii cu instrumente financiare.
Anul trecut, SNB a lansat un proiect numit “Project Helvetia III”, folosind CBDC pentru instituţii financiare, printre participanţi fiind UBS şi Zuercher Kantonal Bank.
“Project Helvetia III” a arătat că există beneficii în utilizarea banilor băncii centrale pentru decontarea tranzacţiilor, a explicat Jordan. Acesta a adăugat că înainte de luarea unei decizii trebuie rezolvate unele probleme: dacă francul elveţian digital bancar central poate fi plasat într-un depozit bancar şi ce instituţii financiare ar avea acces la această monedă.
De asemenea, SNB analizează ce tipuri de operaţiuni pot fi decontate folosind francul elveţian digital bancar central, a afirmat Jordan.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.
CBDC egal abuz?
Criticii acestui sistem afirmă că prin introducerea CBDC-urilor, banii cetățenilor vor fi sub controlul absolut al băncilor centrale, existând riscul abuzurilor.
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat că introducerea CBDC va însemna dispariția monedei naționale și a dreptului la proprietate.
„Vreau să vă atrag atenția că odată ce intră în vigoare CBDC-ul, s-a terminat cu proprietatea. Banul poate fi folosit cum vrei tu. Banul acela poate să fie folosit și peste cinci ani.
Ce este acest CBDC? Nu mai există bănci, ești într-o bază de date a băncii centrale, monedele respective au o perioadă de valabilitate de 60 de zile, deci banii sunt transformați în vouchere, dacă nu i-ai cheltuit, nu mai există. Mai grav decât atât, banii urmează să fie folosiți doar pentru produsele pe care ți le dictează rating-ul social. Suntem pe tot felul de sertare, categorii, în funcție de asta, vom avea voie sau nu să cumpărăm tot felul de produse. Este exact ce scrie în Biblie, în Apocalipsa: nu vei mai putea să cumperi sau să vinzi dacă nu ai semnul fiarei”, a spus domnia sa acum doi ani.
“pentru publicul larg”?
-pare “psihologie inversa”,
momeala de 2 bani.