joi, septembrie 21, 2023
OPINIIBanalitatea conspirației

Banalitatea conspirației

Atât Joe Biden, cât și reprezentanții serviciilor secrete americane, știau foarte bine că laptopul lui Hunter, fiul lui Biden, era „pe bune” și avea un conținut, eufemistic vorbind, problematic. Cu toate acestea au pretins că este dezinformare rusească și, în coordonare, au cenzurat pe rețelele de socializare materiale de presă despre laptop.

Când, în prima parte a pandemiei Covid, se discuta tot mai insistent despre ipoteza originii de laborator a virusului, a apărut un articol colectiv în Nature care respingea categoric această posibilitate. Fauci a invocat articolul respectiv pentru a respinge teza. Companiile furnizoare de rețelele de socializare, în coordonare cu agenții guvernamentale, au cenzurat conținuturi care menționau ipoteza originii de laborator. De curând, a ieșit la iveală că semnatarii articolului din Nature știau că nu au cum să respingă ipoteza originii de laborator. Au căzut de acord, însă, că altceva trebuie să transmită publicului.

Filmul „Sound of Freedom” este terfelit peste tot drept „conspirație qanon”. Deși bazat pe o poveste reală, atingând un subiect grav și real, și, după câte se pare, bun și ca producție cinematografică, este supus unui soi de bruiaj și baraj din partea unora care apreciază filme precum „Cuties”. Evident, nu ajunge presa negativă. Filmul este ocolit de companii precum Netflix, deși are în mod probat succes la public.

Toate acestea – doar exemple din categorii de fapte similare – arată un singur lucru: banalizarea conspirației. Conspirație pentru ascunderea adevărului, pentru înșelarea publicului, pentru promovarea propriilor interese. Conspirația nu este cine știe ce ocultă a la Stanley Kubrick (sau o fi, dar aceea este deja altă discuție, alt nivel, altă dimensiune). Este o practică de zi cu zi, o practică de control politic și social, de manufacturare a consensului. Pe măsură ce polarizarea este mai intensă, neîncrederea publicului în instituții și „mainstream media” este mai mare, recurgerea la practici conspiraționiste este mai frecventă. Puterea devine tot mai opacă, iar clicile trans-instituționale mai paranoice și obtuze.

Conspirația devine un mod de guvernare când ai de-a face cu o criză sistemică.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  1. D-le AB/BA,

    Vorbiți Democrația de rău. Cine ziceți că avea puterea să „coaguleze” 17 servicii secrete (în propria țară), de n-a piuit niciuna ?

    Cum explicați că poporul a votat pe unul cu probleme cognitive, și nu iese în stradă să-i ceară înlocuirea nici acum, după ce … d-na Ivan a adunat o listă impresionantă de dovezi audio-video ?

    Cum explicați că poporul s-a dat de partea celor care au promovat „glonțul de argint” în ’63, războiul din Vietnam (~’65-’75), Iran Contra (’83) și extrem de multe altele ?

    Și a trebuit să vă spună (mai jos) un cititor că, odată ajuns cu spatele la zid, un virtuos e în stare de orice. O pățise și URSS (Brejnev – Andropov – Cernenko – … MSG!), nimeni nu-i imun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate