EDUCAȚIEBAC-ul trece, declinul rămâne, maneaua prosperă...

BAC-ul trece, declinul rămâne, maneaua prosperă…

Nu mai este o mirare pentru nimeni declinul învățământului românesc, ducerea în derizoriu a studiilor superioare, subminarea constantă a programei școlare și a performanței atât în preuniversitar, cât și în instituțiile de învățământ superior.

Ne uităm an de an la statistici și ne bucurăm să vedem că undeva peste jumătate din elevii de liceu și-au luat BAC-ul.

Stăm cu emoție rece pe șira spinării pentru că știm, știm că mai bine de jumătate sunt greu încercați de un text pe care citindu-l, ar trebui să-l și explice…

Și totuși umplem Universitățile! Toată lumea cere „facultate, frate!”, ca pe un drept la aer, la pădure, la o plimbare prin natură…

Când cele mai căutate muzici pe internet sunt veritabile reprezentări ale mitocăniei și prostului gust, nu ai cum să nu te întrebi ce s-o fi întâmplat cu țara aceasta!

Cum s-a ajuns ca în cele mai bune licee din țară, unde se ia BAC-ul, nu-i vorbă, să guverneze aceeași lipsă de discernământ estetic, o crasă ignoranță față de marile capodopere, fie muzicale, fie de orice natură pe care omenirea le-a creat de-a lungul timpului?

Deși este un spațiu intim, în primul rând, muzica ascultată de cineva este și un indicator social cât se poate de fidel, în ceea ce privește educația, starea de spirit a unei comunități.

Dacă pe străbunii noștri îi identificăm prin straiele lor, prin casele lor, prin bisericile pe care le-au ridicat și iubit, îi vedem și înțelegem mai cu seamă prin muzica pe care o cântau și ascultau.

În muzica „la modă” este filosofia unei generații!

Și ce avem noi azi, în școli, licee și facultăți? – O muzică proptită în patru, cinci note care se repetă țipate și printre onomatopee exprimă „filosofii de viață”, valori, atitudini!
Maneaua zice „să fie bine, să nu fie rău”, dar o face urât, dizgrațios! Apoi amestecă acest „bine” cu disprețul față de educație, cultură, credință!

Maneaua nu cunoaște morală, ci doar nepăsare: nu-mi pasă, să beau, să mănânc și să procreez!

Toată filosofia acestei muzici se va limita în cele din urmă la atât: „nu-mi pasă!”

Și atunci cum privim noi statistica de azi? Peste jumătate și-au luat BAC-ul în același timp cu: cele mai vizionate muzici de pe internet sunt manelele!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...