marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEAvocatului Poporului, trei propuneri pentru BOR în cazul botezului copiilor: Cursuri suplimentare...

Avocatului Poporului, trei propuneri pentru BOR în cazul botezului copiilor: Cursuri suplimentare pentru preoți privind taina Botezului

Avocatul Poporului propune Bisericii Ortodoxe Române analizarea oportunității unor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiilor o impune, informează un comunicat de presă.

Avocatul Poporului a avut o întâlnire cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, în contextul cazului de la Suceava.

„Decesul unui copil, indiferent de condițiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat și în cazul tragediei care a avut loc la Suceava. În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului”, a transmis miercuri, printr-un comunicat, Avocatul Poporului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Reprezentanții Avocatului Poporului subliniază faptul că sunt „deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetățenilor români, identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identității naționale” și în acest context „respectând canoanele bisericești şi fidelitatea faţă de tradiție şi, fără niciun fel de ingerințe în autonomia Bisericii Ortodoxe Române”, au supus atenției Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod:

”– analizarea oportunității includerii în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi;

– discuții amănunțite între preoți şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz;

– încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri; explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie şi că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat”.

Implicarea Avocatului Poporului în ritualurile Bisericii vine după ce un bebeluș a murit la scurt timp după ce a fost botezat, la Suceava. Deocamdată, autoritățile nu au determinat dacă scufundarea copilului în apă de către preot a avut vreun rol în decesul micuțului.

Modalitatea prin care se botează copiii este unitară la nivelul întregi Biserici Ortodoxe Universale și a fost stabilită prin Canonul 50 Apostolic. Un canon poate fi modificat doar de un Sinod similar celui care l-a emis (Sinod ecumenic).Fiind vorba despre un Canon apostolic, acesta nu se poate schimba.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Foarte frumoase propuneri. Ce-ar fi însă dacă prea-cucernicii părinți ar măsura temperatura apei în care botează noii născuți. Până una alta, fără să fac uz de vreun titlu de medic pediatru, aș propune ca apa din cristelniță să aibă 39-40 grade Celsius. În niciun caz, apa botezului nu trebuie să aibă mai puțin de 35-36 de grade, nici mai mult de 40-41. Din informațiile primite de la Suceava, apa de la care s-a tras moartea pruncului din Suceava ar fi avut, în momentul nefericitului botez, între 15 și 18 grade. Asta înseamnă că bietul copil a suferit un șoc termic, preotul care l-a botezat având pe conștiință moartea acestui copil.
    Copilul a fost hidrocutat, glandele supra-renale și tiroida neputând face față foarte prematurei adaptări la care a fost supus prostește, în primul rând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE