ACTUALITATE Avocatului Poporului, trei propuneri pentru BOR în cazul botezului copiilor: Cursuri suplimentare...

Avocatului Poporului, trei propuneri pentru BOR în cazul botezului copiilor: Cursuri suplimentare pentru preoți privind taina Botezului

Avocatul Poporului propune Bisericii Ortodoxe Române analizarea oportunității unor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiilor o impune, informează un comunicat de presă.

Avocatul Poporului a avut o întâlnire cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, în contextul cazului de la Suceava.

„Decesul unui copil, indiferent de condițiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat și în cazul tragediei care a avut loc la Suceava. În acest context, săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost lămurite mai multe aspecte referitoare la înfăptuirea Tainei Botezului”, a transmis miercuri, printr-un comunicat, Avocatul Poporului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Reprezentanții Avocatului Poporului subliniază faptul că sunt „deplin conştienţi de faptul că pentru marea majoritate a cetățenilor români, identitatea creştin-ortodoxă este fundamentul identității naționale” și în acest context „respectând canoanele bisericești şi fidelitatea faţă de tradiție şi, fără niciun fel de ingerințe în autonomia Bisericii Ortodoxe Române”, au supus atenției Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, câteva aspecte care ar putea fi avute în vedere de Sfântul Sinod:

”– analizarea oportunității includerii în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi;

– discuții amănunțite între preoți şi familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz;

– încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri; explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie şi că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat”.

Implicarea Avocatului Poporului în ritualurile Bisericii vine după ce un bebeluș a murit la scurt timp după ce a fost botezat, la Suceava. Deocamdată, autoritățile nu au determinat dacă scufundarea copilului în apă de către preot a avut vreun rol în decesul micuțului.

Modalitatea prin care se botează copiii este unitară la nivelul întregi Biserici Ortodoxe Universale și a fost stabilită prin Canonul 50 Apostolic. Un canon poate fi modificat doar de un Sinod similar celui care l-a emis (Sinod ecumenic).Fiind vorba despre un Canon apostolic, acesta nu se poate schimba.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 11.305 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite