ACTUALITATEAvocatul Poporului va ataca la CCR legea care permite SRI să devină...

Avocatul Poporului va ataca la CCR legea care permite SRI să devină „organ de cercetare penală specială”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat atacarea la CCR a actului normativ care face din SRI „organ de cercetare penală specială” – așa-numita Ordonantă Prună din 2016, aprobată de Parlament, zilele trecute.

Într-o intervenție pentru Cotidianul, Renate Weber a spus că se aștepta ca legea să fie dezbătută mai aprofundat în Camera Deputaților, după ce a zăcut mai bine de trei ani în sertarele instituției.

„Ordonanța e din 2016. A fost repede adoptată tacit de Senat și de atunci, din 2016, a zăcut la Cameră. Când am venit eu la Avocatul Poporului, după trei ani de la adoptarea ei, nu am găsit nici o singură petiție aici care să ceară sesizarea CCR. De aceea nici nu stiu dacă a fost aplicată în vreo situație, mai ales că au intervenit mai multe decizii ale CCR care au pus SRI la locul lui în ceea ce privește sistemul de justiție. In ianuarie 2020 Răzvan Savaliuc mi-a trimis o petiție care nu era o analiză de neconstituționalitate (…). Am considerat atunci (ca și în alte situații) că este exagerat ca Avocatul Poporului să încerce să se comporte ca a treia cameră a Parlamentului. In fond Camera Deputaților avea obligația timp de patru ani să ia în dezbatere ordonanța și (speram eu) să o respingă sau să o modifice fundamental. După deciziile CCR chiar eram convinsă că așa o să procedeze.
Alaltăieri însă Parlamentul a dovedit că acum are în componența sa suficienți agenți sub acoperire și a aprobat OUG fără nici o dezbatere, dar în regim de urgență!

Ei bine, legea aceasta, de aprobare a oug 6/2016 o voi ataca la CCR înainte de promulgare, în termenul de două zile (asa e la procedura de urgență), adicaă mâine, pentru că este într-adevar o expresie clară a voinței clasei politice actuale de a reda SRI niște competențe pe care nu are de ce să le aibă. Și care, în opinia mea, sunt neconstituționale. E o lege pervers scrisă, dar care poate da naștere la grave abuzuri și care necesită o argumentare bine facută pentru CCR. Atacarea legii înseamnă implicit atacarea fondului ordonanței. Eu chiar cred că fiecare instituție e normal să facă ceea ce are de făcut. Până acum era rolul Parlamentului. Acum e rolul Avocatului Poporului”, a transmis Renate Weber.”, a spus Weber.

Ordonanța de Urgență nr.6/2016, inițiată de Guvernul Dacian Cioloș, prin ministrul justiției de-atunci, Raluca Prună, a fost adoptată zilele trecute de Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, SRI poate să facă acte de cercetare penală în condiţii speciale, în cazuri de trădare, spionaj, terorism, scrie Adevărul. Ordonanţa 6/2016 prevede că „organele Serviciului Român de Informatii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest. Prin excepţie, organele Serviciului Român de Informatii pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 alin. (5) si (6) din Codul de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnica, conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finala din Codul de procedura penală”.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a decis, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului, fără amendamente, în forma adoptată de Senat. Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor, în condiţiile legii. În plus, organele de poliţie judiciară îşi desfaşoară activitatea de cercetare penală, în mod nemijlocit, sub conducerea şi supravegherea procurorului, fiind obligate să aducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia. Serviciile si organele specializate în culegerea, prelucrarea si arhivarea informatiilor au obligatia de a pune, de îndată, la dispozitia parchetului competent, la sediul acestuia, toate datele şi toate informatiile, neprelucrate, detinute în legatură cu savârşirea infracţiunilor.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...