ACTUALITATE Avocatul Gheorghe Piperea: Obligativitatea purtării măștii nu se poate impune decât prin...

Avocatul Gheorghe Piperea: Obligativitatea purtării măștii nu se poate impune decât prin lege dată de Parlament, nu prin ordonanță de urgență

Obligația purtării măștii nu se poate impune decât prin lege, ca act juridic al Parlamentului, și nu prin ordonanță de urgență, deoarece reprezintă o restricție de drepturi și libertăți, a explicat avocatul Gheorghe Piperea.

Guvernul Orban nu a reușit să corecteze prin OUG nr. 192/2020, omisiunea din art.13 lit.a din Legea nr.55/2020, care nu permitea impunerea obligativității purtării măștii în spațiile publice deschise, a explicat avocatul Gheorghe Piperea, duminică, într-o postare pe Facebook.

„Dar a comis două noi greșeli, cauzate de neștiință și de “cultura” improvizației cu care ne-a obișnuit:

-din formularea originară a normei (“spații publice închise”) a fost eliminat cuvântul “închise”; în loc să rezolve problema, guvernul o adâncește – dacă purtarea măștii e obligatorie în spații publice, înseamnă că nu e obligatorie în spații sau locuri private – în mașină, în fața curții, în curte, pe câmp, la baltă, la slujba religioasă;

-fiind vorba de o restricție de drepturi și libertăți, obligația purtării măștii nu se poate impune decât prin lege, ca act juridic al Parlamentului, și nu prin oug; o spun art.53 din Constituție și deciziile recente ale CCR”, a precizat avocatul Piperea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Potrivit acestuia, completarea (neconstituțională) a legii prin oug nu rezolvă ilegalitatea amenzilor date până acum, căci legile sau oug-urile nu au efect retroactiv.

„Așadar, amenzile sunt în continuare contestabile cu plângere la judecătorie”, spune avocatul.

În ceea ce privește instituirii obligației de a nu ieși din casă pe timp de noapte, menționează avocatul Gheorghe Piperea, OUG nr.192/2020 este anti-constituțională, pentru același motiv, anume că libertatea de circulație nu poate fi restrânsă decât prin lege ca act juridic al parlamentului.

Reamintim că de luni intră în vigoare noi restricții, după cum a relatat R3Media.

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 11.305 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite