luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEAvocatul Gheorghe Piperea: Obligativitatea purtării măștii nu se poate impune decât prin...

Avocatul Gheorghe Piperea: Obligativitatea purtării măștii nu se poate impune decât prin lege dată de Parlament, nu prin ordonanță de urgență

Obligația purtării măștii nu se poate impune decât prin lege, ca act juridic al Parlamentului, și nu prin ordonanță de urgență, deoarece reprezintă o restricție de drepturi și libertăți, a explicat avocatul Gheorghe Piperea.

Guvernul Orban nu a reușit să corecteze prin OUG nr. 192/2020, omisiunea din art.13 lit.a din Legea nr.55/2020, care nu permitea impunerea obligativității purtării măștii în spațiile publice deschise, a explicat avocatul Gheorghe Piperea, duminică, într-o postare pe Facebook.

„Dar a comis două noi greșeli, cauzate de neștiință și de “cultura” improvizației cu care ne-a obișnuit:

-din formularea originară a normei (“spații publice închise”) a fost eliminat cuvântul “închise”; în loc să rezolve problema, guvernul o adâncește – dacă purtarea măștii e obligatorie în spații publice, înseamnă că nu e obligatorie în spații sau locuri private – în mașină, în fața curții, în curte, pe câmp, la baltă, la slujba religioasă;

-fiind vorba de o restricție de drepturi și libertăți, obligația purtării măștii nu se poate impune decât prin lege, ca act juridic al Parlamentului, și nu prin oug; o spun art.53 din Constituție și deciziile recente ale CCR”, a precizat avocatul Piperea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Potrivit acestuia, completarea (neconstituțională) a legii prin oug nu rezolvă ilegalitatea amenzilor date până acum, căci legile sau oug-urile nu au efect retroactiv.

„Așadar, amenzile sunt în continuare contestabile cu plângere la judecătorie”, spune avocatul.

În ceea ce privește instituirii obligației de a nu ieși din casă pe timp de noapte, menționează avocatul Gheorghe Piperea, OUG nr.192/2020 este anti-constituțională, pentru același motiv, anume că libertatea de circulație nu poate fi restrânsă decât prin lege ca act juridic al parlamentului.

Reamintim că de luni intră în vigoare noi restricții, după cum a relatat R3Media.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE