Prezentă la dezbaterea „FISC versus Cetățean”,organizată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ce a avut loc la Parlament, saptămâna trecută, avocata Elena Radu a arătat că programul E-factura încalcă principiile unui stat democratic și de drept.
Astfel, Elena Radu a explicat că, în condițiile în care datele din e-Factura trebuie predate, prin lege, Serviciului Român de Informații, se încalcă principiile unui stat democratic și de drept.
„În opinia mea, aceste ordonanțe, e-Factura în aceasta modalitate si obligativitatea ei trebuie sa fie abrogată. În ceea ce privește aceste OUG-uri, 109 și 116/2020 având în vedere că prezența în Camera Deputaților trebuie să respingă aceste ordonanțe de urgență. Și acum avem discuții cu privire la existența statului de drept român și a existenței democrației în România, dacă mai există sau nu. Mulți cetățeni consideră că, de fapt, avem în prezent o democrație de fațadă, și tocmai din acest motiv consider că trebuie luate măsurile necesare pentru a se stopa orice derapaj de la existența României ca stat de drept democratic și social”, a spus avocata, conform Qmagazine.
De altfel, o concluzie desprinsă din dialogul celor prezenți la dezbatere, experți în domeniul fiscal, reprezentanți ai ANAF și decidenți politici, a fost că egalitatea dintre stat și cetățean este statuată de Constituție și, deși principiile sunt de multe ori transpuse în lege, acestea nu sunt aplicate și practică.
Discuțiile au plecat de la cazuri concrete în care există discrepanțe evidente ale drepturilor cetățenilor în raport cu organele fiscale chiar din legislația în vigoare.
Un exemplu elocvent dat de profesorul Victor Alistar este cel al dobânzilor pe care contribuabilii trebuie să le plătească, însă statul le plătește contribuabililor dobânzi DOAR la cerere, acestea nefiind prezumate de lege.
Un alt aspect, sesizat de Alistar a fost regimul diferit de taxare al veniturilor din profesiile liberale în funcție de forma de organziare juridică. Avocatul sesizează faptul că dacă funcționezi pe un cabinet de avocatură plătești mai mult la stat decât dacă faci aceeași activitate, în cadrul unei societăți comerciale cu acest profil. Aceeași situație o întâmpină și medicii stomatologi sau psihologii. Alistar spune că nu este normal să existe impozitări diferite pentru aceeași activitate.
Pe baza concluziilor dezbaterii, FACIAS va formula propuneri care vor fi înaintate autorităților.
pt. ca SRI “e” militari…
(sint doar niste k-catzi,
banditzi)