duminică, martie 23, 2025
ACTUALITATEAvertisment pentru adepții „manualelor digitale” în locul celor tipărite! Prof. Mircea Miclea:...

Avertisment pentru adepții „manualelor digitale” în locul celor tipărite! Prof. Mircea Miclea: Lectura pe display ne face să citim mai repede, dar mai puțin profund

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației, spune lectura clasică, de pe carte sau hârtie, este mai benefică pentru învățare decât varianta de pe display-ul electronic.

Întrebat despre acest subiect în cadrul podcastului „Pe drept cuvânt”, Mircea Miclea a explicat că toate analizele arată că textul scris și tipărit este mai benefic pentru dezvoltarea minții umane decât cel afișat electronic.

„După ce ați citit cartea pe foaia de hârtie (rămâneți mai câștigat), vă spun de ce. Lectura pe display ne face să citim mai repede, dar mai puțin profund. Acestea sunt datele.Facem mai puține inferențe, judecăți când citim pe display. Ai procesat o informație în profunzime, o reții o perioadă mai lungă de timp. Dar trebuie să fie procesată în capul tău.

Încă și cred că generațiile noi citesc mai repede pe display, dar mai superficial. E o carte a lui Nicholas Carr, „Superficialii”, tocmai pentru citesc mai puțin în profunzime.

Da, cred că textul scris și tipărit îți oferă șansa mai multor operații cognitive, deci te ajută să ții minte mai mult timp”, a explicat specialistul.

Reamintim, în context, că se discută despre digitalizarea educației, inclusiv prin înlocuirea manualelor clasice, tipărite pe hârtie, cu unele digitale.

În același registru, Suedia, una dintre cele mai digitalizate din lume, a decis să renunțe la tablete și să revină la manualele clasice, după ce s-a constatat că elevii au deficiențe grave la citit.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. „Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației, spune [CĂ] lectura clasică, de pe carte sau hârtie, este mai benefică pentru învățare decât varianta de pe display-ul electronic.”

    Știți, și engleza „sare” acel „CĂ” … Doar n-o fi tradus (automat!) direct din engleză !? Ori mintea jurnalistului traduce direct din engleză ?

    Înțeleagă cine poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE