ACTUALITATEAv. Toni Neacșu face lumină în cazul votului din Senat pe legea...

Av. Toni Neacșu face lumină în cazul votului din Senat pe legea care închide grupurile energetice pe lignit și huilă: AUR nu a votat pentru închiderea CET Paroșeni ci pentru păstrarea tuturor complexelor pe huilă și lignit, inclusiv acesta / PSD-PNL au votat pentru închidere

Cunoscutul avocat Adrian Toni Neacșu a făcut lumină în cazul votului privind închiderea tuturor grupurilor energetice (CET) cu funcționare pe lignit și huilă, respectiv a carierelor de lignit și a minelor de huilă care le asigura combustibilul.

Acesta arată, plecând de la fapte, că aceia care au votat pentru închiderea minelor și a grupurilor energetice sunt cei din coaliția PSD-PNL, nicidecum AUR așa cum a apărut în spațiul public.

„Ieri s-a votat în Senat, care e numai prima cameră sesizată, pentru închiderea tuturor grupurilor energetice (CET) cu funcționare pe lignit și huilă, respectiv a carierelor de lignit și a minelor de huilă care le asigura combustibilul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Partidele se acuză reciproc pentru “trădarea interesului național”, mai ales în aceste vremuri de criză energetică. Ați văzut ieri acuze reciproce între PNL și PSD, ba chiar un scandal cum că AUR a votat pentru închiderea unor facilități energetice (CET Paroșeni).
Evident că publicul, neobișnuit cu procedurile parlamentare complicate, nu înțelege nimic, așa încât i se servesc slogane, într-o campanie de comunicare (și intoxicare mediatică) de damage control pe care cam toate partidele au pus-o rapid în aplicare.
Publicul larg este zăpăcit și bulversat, ceea ce de altfel este ținta strategică a comunicării partidelor.

Încerc să fac puțină lumină în acest haos comunicațional.
1. La 30 iunie 2022 Guvernul Ciucă a emis OUG nr. 108 prin care s-a stabilit un calendar pentru închiderea tututor grupurilor energetice pe huilă și lignit și a minelor aferente. Prin PNNR România și-a asumat explicit închiderea acestor facilități iar termenul stabilit pentru intrarea în vigoare a unei reglementări în acest sens era chiar 30.06.2022. OUG-urile intră imediat în vigoare, astfel încât calendarul de închidere pentru CET Craiova II, CET Govora; CET Paroșeni și CET Iași II și exploatările miniere Alunu, Berbești, Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan a intrat și el în vigoare, etapizat, până în 2032 cel mai târziu. OUG nr. 108/2022 a stabilit deci închiderea etapizată a tuturor cet-urilor și complexelor energetice bazate pe huilă și lignit, precum și a carierelor și minelor aferente.

2. Deși OUG-urile intră în vigoare de la publicarea lor ele se supun în mod obligatoriu aprobării Parlamentului. Acesta poate respinge ordonanța de urgență, o poate aproba fără modificări ori o poate aproba operând modificări. Ceea ce s-a votat ieri în Senat a fost legea de aprobare a OUG 108/2022, fără nici o modificare, întrucât în comisii toate amendamentele au fost respinse dar recomandarea finală a fost de aprobare a legii (și implicit a OUG-ului) iar nu de respingere a legii (și implicit a OUG).

3. În comisii PSD a formulat un amendament care, dacă ar fi fost aprobat, ar fi dus la eliminarea din planul de închidere a CET Paroșeni și o prelungire a termenului de închidere pentru minele Lupeni și Lonea de la 31.12.2026 la 31.12.2032. Celelalte CET-uri și mine de huilă și lignit ar fi rămas să fie închise potrivit calendarului inițial. PSD-ul (amendamentul aparținând senatorului de Hunedoara Resmeriță) a acuzat PNL că nu a fost de acord cu acest amendament care ar fi salvat CET Paroșeni și le-ar fi lăsat pe celelalte închise. Realitatea este că dacă acest amendament ar fi fost votat de PNL, având în vedere configurația politică din Plen, Paroșeni-ul ar fi fost salvat, desigur cu sacrificarea celorlalte. Dacă însă se voia înghețarea întregului calendar de închidere a complexelor energetice pe huilă și lignit PSD trebuia și putea să voteze propună un amendament privind respingerea OUG 108/2022, respectiv să voteze împotriva legii de aprobare. Prezența AUR în comisiile care au votat e nesemnificativă, au un singur reprezentant.

4. În Plenul Senatului s-a supus la vot legea de aprobare a OUG 108/2022 fără nici un amendament. Cine era pentru lege era pentru păstrarea calendarului de închidere stabilit de Guvern ca urmare a negocierilor cu UE, cine era împotriva legii era pentru anularea acestui calendar și păstrarea tuturor complexelor energetice și exploatărilor de lignit și huilă, încă funcționale.Partidele au votat PENTRU păstrarea OUG în forma inițială, astfel : PSD (36 de voturi), PNL (29 de voturi), UDMR (7 voturi) și neafiliați (4 voturi). Împotriva ordonanței de urgență a votat AUR (11 voturi), PSD (1 vot) și 2 neafliați (Diana Șoșoacă și Evdochia Aeleni). USR s-a abținut la vot, adică nici așa nici așa, au ajutat doar la cvorum.
În concluzie câteva fact cheks:

– AUR nu a votat pentru închiderea CET Paroșeni ci pentru păstrarea tuturor complexelor pe huilă și lignit, inclusiv acesta.
– PSD nu a votat pentru salvarea CET Paroșeni, ci a propus acest lucru doar în comisie, la votul hotărâtor aprobând calendarul de închidere a tuturor facilităților energetice de care vorbim. UDMR a procedat identic, inclusiv în ce privește amendamentul.
– PNL nu a dorit salvarea nici măcar a CET Paroșeni iar la votul din Plen a votat pentru păstrarea calendarului de închidere a tuturor, adică exact ca PSD.
– indiferent cum ar fi votat AUR și USR nu ar fi contat, PSD-PNL deținând numărul necesar de senatori (84) să treacă orice, în forma pe care o vor.
– calendarul de închidere al facilităților energetice pe huilă și lignit este convenit cu UE, deja primindu-se finanțări europene pentru ecologizare și închidere, și este în același timp un jalon în PNNR-ul cu care România poate fi oricând “șantajată”, motiv pentru care PSD -PNL, aflate la guvernare, nu au dorit o tensionare a relațiilor cu Bruxelles-ul.
PS Am pierdut atâta timp să lămuresc lucrurile astea pentru că nu știu ce s-a întâmplat cu bula mea de pe fb dar dimineață m-am trezit în flux cu istericalele video ale unei d-ne pe nume Oana Lovin iar din presa citită am înțeles că nici măcar mainstream-ul media nu a priceput absolut nimic”.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

 • Iulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisipIulian Capsali: Nu mai căutați apa în nisip
  Eșecul României în relația cu UE trebuie decontat de SRI și SIE, instituții care dirijează toată politica internă (probabil toate partidele parlamentare și multe extraparlamentare), externă, presa, și patronează dezastrul… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

11 COMENTARII

 1. lasati-o asa ca macane, informatia e la liber pe internet.. In fiecare zi auristii sunt prinsi cu cate o minciuna. Nu neg ca or fi si oameni ok in partid, dar ei nu conteaza.. directia vine din alta parte.

   • asa e, aveti dreptate, am studiat procesul legislativ pe site-ul senatului https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=24650

    Discutia este despre ce s-a intamplat in comisia asta, pentru ca in plen votul e clar.
    Sunt 12 membri, din care 4 psd, 3 pNL, 2 USR, 1 AUR si alti 2.
    Senzatia e ca toti s-au inteles sa iasa cum cere UE, dar in acealsi timp incercand sa mimeze grija fata de tara prin diverse tertipuri, si sa dea vina politic pe ceilalti.
    Cele mai de bun simt amendamente au fost depuse de USR (cum se vede si din document), si anume de prelungire a datelor de inchidere, si cu mici portite de redeschidere, toate respinse in comisie.
    PSD cu UDMR au depus amendamentul prin care abroga cu totul inchidere Paroseni in 2030, ceea ce era imposibil de votat pozitiv, dar au depus doar pt imagine, ca Resmerita e PSD Hunedoara, sa nu fie omul luat pe sus de ortaci, si ca sa poata zice si PSD ceva la presa..
    Iar AUR si-a permis sa voteze impotriva in plen pentru ca stia ca legea oricum va trece, exploatand si ei politic ca au fost singurii care s-au opus.

    Eu nu-i condamn pe niciunii, suntem sub stapanire straina, asta e, trebuie sa executam.. dar nici sa-i ridic in slavi pe AUR ca au votat impotriva in plen.. i-am prins cu destule minciuni in ultima vreme. Aa, daca votul era pe muchie, da, ziceam…

    • In comisie AUR avea doar un om. Așa cum spunea si dl avocat, nu e nevoie de AUR pentru a trece niciun fel de vot. In acest sens, orice speculatie ca AUR s-ar „intelege” cu puterea pentru a o AJUTA! este pură răutate si denigrare. Au ei păcatele lor, majoritatea din lipsa de experienta politica, dar sa nu exageram.

    • totusi, la cat circ a facut AUR pe tema asta, cu urcatul pe garduri, ma gandesc ca omul ala al lor din comisie putea depune si el un amendament la lege, ca din partea partidului, chiar daca era respins, nu sa stea ca momaia. De ce nu-si folosesc nici macar parghiile legale de care dispun?

   • dl. Șomănescu
    1.e destul de bizar ca polemizati cu numele intreg PENTRU CA,
    2.ne atrageti in capcana dl. av. neacshu:

    politica nu e numai “fact checking”,
    nu suntem in fata vreunei instante AICI ca sa fim obligati sa-l ascultam pe dl. avocat,
    politica depaseste(cu mult) procedura:
    -ca partid parliamentar AUR este implicat,s-a implicat intr-o porcarie, e in troaca porcilor;
    pentru asta AUR solicita voturi si primeste bani(tainul parliamentar)
    -evident ca asupra oamenilor politici facem procese de intentie!
    Mai ales “omul politic” e o paiatza care se pune la dispozitia noastra POLITICA!

   • evident ca AUR nu are nevoie de “minciuni” in sensul judiciar,
    cel mai precis a spus-o dl. av:
    “– indiferent cum ar fi votat AUR și USR nu ar fi contat”,
    TRISAREA POLITICA E SIMPLA, comparati cu versiunea MEA:
    “– cum A VOTAT AUR nu a contat”,
    faptul e implinit CU CONCURSUL AUR,
    USR NU A VOTAT!

    AUR ar face bine sa se manifeste parliamentar in orice activitate MAI PUTIN PRIN VOT!
    -de ce voteaza daca nu conteaza?

   • un exemplu POLITIC:
    -de la votul pentru “incuviintarea decretului privind starea de urgenta”(!)
    de pe liste lipsesc inexplicabil 19 insi
    greu de identificat, efectiv lipsesc de pe lista;
    printre cei lipsa l-am gasit pe remus borza, nu-i atribuim alt merit;
    pe lista cu DA apare pleshoianu, parea cel mai cizelat dintre pesedisti:
    daca isi da foc nu ma pish pa el sa-l sting!

    vedeti deci trisharea:
    -lipsa de la vot e foarte importanta,
    d-aia a fost ascunsa!

    • prosteala pe fata vine prin notiunea de “guvernare”
     de parca Guvernul “guverneaza” sau ar trebui:
     -parliamentul e originea guvernarii!

     oug108/2022
     -adica pana acum Guvernul a fabricat cate 1 OUG la fiecare 2 zile,cam mult
     bataie de joc perpetuata de multishor,
     parliamentu incuviintzeaza CU CONCURSUL AUR!

     propunem modelu-pentru intelegere:
     -guvernu e marele shtromeleag
     are 2 coitze stafidite, boshorogite:
     justitia si parliamentu
     prezidentul republicii este deci pielea p.,
     uite structura Statului.

 2. “– indiferent cum ar fi votat AUR și USR nu ar fi contat”

  ajungea doar asta si era avocat de aur……..

  dupa cate stim:
  -dl. av. neacshu se ocupa(fundatie,ong) cu SCANAREA TUTUROR DOSARELOR DIN JUSTITIE,
  cui ii place sa aplaude!

 3. Toate centralele CET din toate orasele urmeaza a fi vandute catre straini acuma suntem in faza de tranzitie.Pentru ca primariile nu vor putea plati facturile pentru GAZ sau CURENT.
  Si se va sacrifica iarasi vre-un evreu,neamt,italian,american sa ne salveze si sa ne ofere ei caldura.
  Asa ne trebuie daca suntem prosti o sa ne incalzim la lumanare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate