ACTUALITATEAutoritatea Electorală Permanentă refuză să-și mute sistemul informatic în baza de date...

Autoritatea Electorală Permanentă refuză să-și mute sistemul informatic în baza de date controlată de SRI | Există riscul ca datele românilor cu drept de vot să fie accesate ilegal

Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) refuză să-și mute sistemul informatic în baza de date controlată de SRI și STS, numit „cloud guvernamental”, relatează Hotnews.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a explicat, pentru sursa citată, că nu sunt motive reale ca toate datele informatice, care reprezintă numărul total al românilor cu drept de vot, al experților electorali și al operatorilor de calculator, datele lor personale, să fie retransmise către acest „cloud guvernamental” asupra căruia SRI și STS va avea puteri depline. Reprezentantul AEP susține că, în felul acesta, există riscul ca această bază de date electorală să fie accesată fără drept.

„Este o bază de date construită special în aplicarea unor principii internaționale cu privire la dreptul la vot și atunci trebuie să rămână în continuare doar în competența AEP.

Infrastructura AEP trebuie să rămână separată și să nu fie amestecată cu celelalte autorități și cu celelalte baze de date sau să fie interogată de altcineva decât de personalul Autorității Electorale Permanente”, a declarat președintele AEP, pentru sursa menționată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cloudul guvernamental pe care îl pregătește România reprezintă, de fapt, o investiție de 500 de milioane de euro, bani alocați prin Planul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Implementarea  „cloud-ului guvernamental” va însemna o bază de date prin care românii să aibă acces la anumite servicii publice, pentru evitarea birocrației. De asemenea, prin intermediul cloud-ului guvernamental se vor putea face plăți on-line, însemând impozite, taxe. Antreprenorii vor avea acces direct către platforma de achiziții publice SEAP, transmite ADR, prin intermediul unui comunicat.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Guvernul României a trimis un chestionar cu întrebări instituțiilor publice, iar 20 dintre acestea s-au opus vehement transferării bazei de date în acest cloud. Termenul până la care pot răspunde reprezentanții instituțiilor publice este 22 aprilie 2022.

Critici aspre și din partea specialiștilor IT

Cloudul guvernamental a fost aspru criticat și de vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS), Alexandru Lăpușan. El susține că proiectul în forma prezentată actuală încalcă drepturile fundamentale ale omului și nici nu poate fi susținut din punct de vedere tehnic.

Blochează orice utilizare de servicii de cloud public în toate instituțiile de stat.
Construiește un monopol în zona ADR: dacă o instituție de stat dorește să utilizeze un SaaS mic, genul celor de 50 EUR pe lună, doar dacă ADR deține o astfel de soluție va putea să o facă. Video conferințe, calendare, email, management de proiect – adio SaaS din cloudul public”, s-a exprimat vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software, Alexandru Lăpușan, pe Facebook.

 

 

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

 1. Tinand cont de nivelul slab la care se afla Stand-up Comedy in Romania.
  Imi mai plac comenturile sunt sursa mea de amuzament la cafea.
  Acuma sincer dupa tot ce s-a intamplat in tara asta incepand cu 2007 voi inca mai credeti ca Romania este condusa din interior si ca mai urmareste careva interesele tarii?
  Daca voi credeti in 2022 ca prin voturi se alege ceva sunteti naivi.

 2. Ciudat! Ce au de ascuns?
  Firesc ar fi ca orice date ținute de stat, central și local, să poată fi văzute de orice român. Ce mare secret e a ști oricine unde stau, cînd m-am nâscut, am sau nu 18 ani să votez .

  • Bă, tu ești citov la cap???? Cum adică „ce au de ascuns”? DATELE MELE, ALE TALE, ALE LUI BADEA VASILE DIN VĂSCĂUȚI, AIA AU DE ASCUNS!!!! Eu nu vreau ca nenorociții ăia să aibă, servite pe tavă, datele mele, CLAR!? Este vorba de principiu, tati, de principiu.
   Noi, în loc să reducem cu măcar 80%-85% numărul de securici, noi le dăm putere!?

   • Vorbești din lozinci. Numai hoții au ceva de ascuns.
    Dacă ne-am putea uita toți la baza lor de date crezi c-ar mai putea veni cu minciuna 18 milioane de alegători?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate