luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEAutointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, vrea să dea în judecată Biserica...

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, vrea să dea în judecată Biserica Ortodoxă Română pentru că ar fi deținut robi din această etnie

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, a anunţat că Biserica Ortodoxă Română va fi dată în judecată într-un proces internaţional pentru perioada în care aceasta ar fi ţinut în robie robi din această etnie. Cioabă a mai ţinut să sublinieze că mai marii bisericii nu şi-au cerut niciodată scuze public pentru momentul istoric petrecut în urmă cu aproape 170 de ani, relateaza Turnulsfatului.

„Credem noi că trebuie să se facă puţină lumină în situaţia aceasta. De 167 de ani de când rromi au fost dezrobiţi Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic şi nu şi-a cerut niciodată scuze public şi tot muşamalizează acest subiect. O să spunem în conferinţă şi de ce. Am cerut public şi prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri norvegiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziţie documente”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Dorin Cioabă.

Subiectul legat de dezrobirea romilor şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române despre care Dorin Cioabă vorbeşte, dar şi măsurile pe care romii le vor lua, se vor dezbate şi analiza timp de trei zile, începând de mâine, 1 martie, în cadrul Conferinţei Romilor Europeni care va avea loc la Sibiu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„A venit vremea să recunoască public faptul că au ţinut în robie comunitatea de romi, fără să recunoască faptul că au făcut mult rău neamului. Şi nici scuze nu şi-au cerut public. Papa a făcut un asfel de gest în timpul vizitei în România şi şi-a cerut scuze în numele Biserici Catolice”, a mai adaugat Dorin Cioabă în anunţul făcut despre Conferinţa Romilor Europeni.

În 2021, istoricul George Damian avertiza că se pregătea terenul pentru despăgubirea țiganilor pentru robia medievală. A existat un proiect care să devină „baza teoretică” pentru a arunca răspunderea privind robia romilor pe seama BOR, a afirmat el. Întâmplător sau nu, inițiat tot de la Sibiu.

Într-un alt articol, acesta arăta că „Regimul robiei din Țările Române a menținut de-a lungul a sute de ani o populație compactă de țigani care au beneficiat de o protecție legală – spre deosebire de toate celelalte spații juridice învecinate unde țiganii au dispărut”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

11 COMENTARII

  1. Nu mai au penticostalii lui bani de propaganda? Intai ar trebui sa plateasca Romaniei mancarea si cazarea , apoi despagubiri pentru toate furaciunile, si vazut daca munca prestata de ei acopera cheltuielile. Sa nu ajungem la concluzia ca trebuie din nou confiscat aurul.

  2. Oameni buni! Actorul care îl joacă pe Sherlok Holmes (Benedik Cumper… etc) a fost dat în judecată de statu Bahamas pentru că tatăl (sau bunicul) său au fost stăpâni de sclavi. Aș dori să îi dau în judecată pe urmașii latinilor (adică italienii de azi – sau poate chiar Românii???) că l-au omorât pe Decebal!!!

  3. Nu mai preluati articole de pe Turnul Sfatului ca e penibil. De fapt e un parteneriat cu fir direct digi…….sibienii stiu. Da-ti apa la moara cui nu trebuie!:((

  4. Sa inteleg ca doar BOR ar fi detinut robi tigani??!!! Are tiganul Cioaba studii istorice in acest sens? Sau faptul ca alte biserici ar fi putut avea robi tigani nu il intereseaza. Pe asta oricum nu il baga in seama numai pocăitii lui. Si sa te mai mire ca tiganii sunt vazuti asa, daca capul acestora vorbeste asa? Au mai circulat pe tiktok niste inregistrari cu discursurile lui la biserica lor unde e pastor. Erau postate ca momente vesele….asa ca …..atata poate.

  5. Să meargă mai intâi la stăpânii care i-au vândut in primă instanță. Mama India a declarat că dă cetățenie tuturor fiilor ei din lume. Pot să meargă acasă.

  6. veneau pe la noi pe la poarta sa le mai dam de lucru prin gradina, acum o sa ma ia si pe mine de stapan de tigani.
    Unii smecheri de prin diverse onguri baga batul prin gard sa inventeze tot felul de conflicte interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE