luni, noiembrie 4, 2024
ACTUALITATEAustria și Germania anunță folosirea cărbunelui pentru compensarea pierderilor în energie. România...

Austria și Germania anunță folosirea cărbunelui pentru compensarea pierderilor în energie. România merge înainte cu legea decarbonizării, deși nu are nicio alternativă pregătită pentru instalațiile închise

Confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, guvernul austriac a anunțat că va reporni o centrală pe cărbune pentru a compensa o eventuală penurie în sistem, scrie Agerpres, citând AFP.

La finalul unei reuniuni de criză între reprezentanții Guvernului și grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, „s-a convenit reactivarea centralei termice” situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta „să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgenţă”.

Procesul ar trebui să dureze câteva luni, a precizat ministerul mediului pentru agenţia de presă APA.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închis în primăvara anului 2020, ca parte a dorinţei guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie şi de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.

„Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea țării”, al cărei gaz provine în proporție de 80% din Rusia, a justificat cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii.„Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve”.

În aceeași ordine de idei, o decizie asemănătoare a luat și Germania.Confruntată cu scăderea livrărilor de gaze ruseşti, Germania a luat o serie de măsuri de urgență pentru a-şi asigura aprovizionarea. Printre aceste măsuri se numără utilizarea sporită a centralelor pe cărbune pentru a genera energie electrică, a anunțat duminică guvernul, informează lalibre.be, citat de News.ro.

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus ministerul Economiei într-un comunicat.

„Consumul de gaze trebuie să continue să scadă şi mai mult gaz trebuie să aterizeze în depozitele cu riscul de a fi cu adevărat strâns pentru iarnă”, adaugă ministrul Economiei Robert Habeck într-un document obținut de agenția de presa germană DPA.

Virgil Popescu vrea totul închis. Ireversibil!

În același timp, în România trece pe repede înainte o lege a decarbonizării, care își propune închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice pe bază de cărbune, scrie Rostonline.

Blocul Național Sindical (BNS) a atras atenția că lege urmărește să închidă tot, fără să existe nimic construit în loc.

„Am cerut senatorilor, dar și Ministerului Energiei, schimbarea filosofiei legii, pentru că acest act normativ prevede numai închideri, iar el trebuie să se bazeze și pe deschideri. Nu trebuie să închidem nimic până nu punem înainte ceva în loc în sistemul energetic național, în aceleași condiții. Dacă vrei să scoți 400 de MW din bandă o faci în momentul în care ai pus 400 de MW în bandă. Asta ar însemna asumarea unor termene, a unor obiective clare și a unor resurse financiare pentru construirea unor capacități de producție. Nu poți lăsa sistemul energetic național doar în bătaia vântului”, a declarat, pentru Național, Dumitru Costin, președintele BNS.

Liderul BNS a mai solicitat și schimbarea sintagmei „închidere ireversibilă” a centralelor pe cărbune, pentru că anumite capacități trebuie băgate în conservare și, prin lege, să se aloce și resursele financiare.

„Aceste capacități trebuie să poată fi oricând pornite dacă îți apare vreo criză, cum a apărut aceasta”, a arătat Dumitru Costin.

Prezenți la dezbaterea de la Comisia economică a Senatului, reprezentanții ANRE au susținut și ei necesitatea amânării închiderii termocentralelor până când vom avea alte capacități care să producă energie constant. O altă problemă semnalată a fost cea a termoficării, închiderea termocentralelor programată de ministrul Virgil Popescu lăsând fără căldură și apă caldă trei municipii, Iași, Râmnicu Vâlcea și Craiova, notează sursa citată.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE