miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATEInițiativa AUR pentru înființarea unui Muzeu al Golgotei Bucovinei, respinsă de TOATE...

Inițiativa AUR pentru înființarea unui Muzeu al Golgotei Bucovinei, respinsă de TOATE celelalte partide. Senatorul Sorin Lavric se întreabă de ce „nu e niciodată momentul” sau „contextul” pentru un muzeu al suferinței românilor

Inițiativa depusă de senatorul Claudiu Târziu (AUR) pentru înființarea unui Muzeu Regional „Memorialul Golgota Bucovinei” a fost respinsă, marți de Senatul României, scrie Rost.

Practic, toți parlamentarii în afară de AUR au votat împotriva proiectului, iar senatorul Sorin Lavric a criticat dur atitudinea reprezentanților PNL, PSD, UDMR și USR.

El i-a „bătut obrazul” senatorului Viorel-Riceard Badea (PNL), care a fost cu Lavric în Bucovina pentru a comemora suferințele românilor de la Fântâna Albă. Lavric a spus că cea mai bună cale de a combate afirmațiile celor care susțin că Bucovina nu e românească este prin a realiza un Muzeu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Haideți să ne amintim de seninătatea cu care președintele Ucrainei, domnul Zelenski, înainte să înceapă conflagrația din Ucraina, când niciunul dintre noi nu bănuia ce război cumplit va izbucni acolo, a spus că „Cernăuți și Bucovina în perioada interbelică au fost ocupate de români”.

Când tu, președintele statului, spui o asemenea minciună, reacția cea mai firească nu e să începi o replică sterilă cu el, ci să ridici în Suceava sau la Botoșani un „Muzeu al Golgotei Bucovinei”, pentru că acolo a existat o Golgotă adevărată.

În ce a constat? Pe lângă raptul de teritorii, au fost niște deportări cumplite, familii distruse, exproprieri. Jumătate din Bucovina am pierdut-o pe nedrept din cauza capriciului unor dictatori”, a spus Sorin Lavric.

El a dat de înțeles că motivul respingerii acestui demers este că „nu ar fi momentul”, având în vedere războiul din Ucraina. Sorin Lavric a zis că nimeni nu scoate un sunet când se propune realizarea unui „Muzeu al Holocaustului”, dar niciodată „nu e contextul” pentru un muzeu dedicat suferinței românilor.

„Nu știm să ne întreținem trecutul. Faptul că dvs tratați, nu cu înverșunare, ci cu indiferență ceea ce s-a întâmplat în Basarabia și în Bucovina. Știți când? În campania electorală, când n-o să mai puteți vorbi de cât de patrioți sunteți.

Avem imens de imens de mult de învățat de la maghiari și de la evrei. Când este vorba să ridicăm un muzeu al Holocaustului, nimeni nu crâcnește între dvs. Când e vorba să ridicăm un muzeu al crimelor comunismului, la București, măcar la Jilava, dacă nu la Aiud, atunci imediat spuneți că „nu este momentul”, „nu este contextul” și trebuie să mai așteptăm”, a explica senatorul AUR.

El a amintit de faptul că ungurii își onorează trecutul, oricât de controversat ni s-ar părea nouă, dar România nu ridică măcar un muzeu. Sorin Lavric a făcut referire la dezvelirea unui bust al lui Miklos Horthy în legislativul de la Budapesta.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE