duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEAUR: Anularea statutului de limbă regională a limbii române în Ucraina încalcă...

AUR: Anularea statutului de limbă regională a limbii române în Ucraina încalcă Constituția și afectează identitatea comunității românești

Măsura anunțată de Administrația Regională de Stat Cernăuți privind anularea statutului de limbă regională al limbii române nu corespunde prevederilor Constituției și angajamentelor internaționale ale Ucrainei, a informat AUR prin intermediul unui comunicat de presă.

Reacția AUR vine în contextul în care limba română nu mai are statut de limbă regională și nu mai poate fi folosită alături de limba ucraineană în unitățile administrativ- teritoriale din raioanele Herța, Hliboca și Noua Suliță, după cum a relatat R3Media.

Partidul AUR a luat act de noua dispoziție emisă de autoritățile ucrainene privind anularea statutului de limbă regională al limbii române. Măsura anunțată de Administrația Regională de Stat Cernăuți afectează identitatea comunității românești din Ucraina, populație autohtonă care locuiește în mod tradițional în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, supusă unui proces agresiv de asimilare, cu scopul de a schimba componența etnică a populației în aceste regiuni, se precizează în comunicatul transmis de AUR.

„Ucraina încalcă sistematic drepturile sutelor de mii de români din interiorul granițelor sale, iar autoritățile de la București dau dovadă de o pasivitate care fie denotă ignoranță, fie existența unor înțelegeri ascunse cu Kievul. Sunt state care au pus piciorul în prag și care și-au apărat etnicii aflați pe teritoriul Ucrainei, condiționând susținerea pentru integrarea europeană de respectarea drepturilor minorităților naționale. Președintele Klaus Iohannis și Ministerul Afacerilor Externe au ales, în schimb, să tacă, sau să se manifeste timid în apărarea comunităților românești din Ucraina”, a declarat George Simion, copreședinte AUR.

AUR atrage atenția că dispoziția Administrației Regionale de Stat Cernăuți nu corespunde prevederilor Constituției și angajamentelor internaționale ale Ucrainei și solicită autorităților de la București intervenția de urgență pe cale politică și diplomatică pentru menținerea statutului de limbă regională al limbii române.

În același timp, AUR va apăra drepturile legitime ale românilor din Ucraina și îi va sprijini pe aceștia în demersurile lor constituționale, consfințite de Carta Europeană a Drepturilor Omului și de tratatele internaționale.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE