marți, iulie 23, 2024
ACTUALITATEAUR a organizat prima dezbatere publică adevărată cu privire la legile educației:...

AUR a organizat prima dezbatere publică adevărată cu privire la legile educației: Vedem în propunerile Ligiei Deca un atac la valorile creștine / La eveniment au participat și reprezentanții Patriarhiei Române

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai părinților.

Președintele AUR, George Simion, a declarat, în debutul dezbaterii, că motivul pentru care AUR a decis organizarea acestei întâlniri a fost reprezentat de semnele mari de întrebare pe care cele două legi propuse de ministrul educației, Ligia Deca, le ridică. Potrivit lui George Simion, sub pretextul că„ România educată” a fost dezbătută pe o scară mare, cele două legi pe care ministrul educației le propune nu ajung să fie dezbătute, deși sunt în mare parte criticate, fie în totalitate, fie pe anumite articole sau capitole din cele două legi.

„Ni s-a expus la începutul proiectului „România educată” o viziune în care ar trebui să se reducă birocrația din sistemul educațional, să se reducă politizarea, să se reducă discriminarea și vedem în aceste legi mai multă politizare, mai multă birocratizare, mai multe instituții, mai multă confuzie și apelul în sens nepotrivit, credem noi, la discriminare. (…) Vedem în cele două legi un atac la valorile creștine, valori pe care noi le susținem cu tărie și ne-a bucurat luarea de poziție comună pe care cultele religioase din România au avut-o.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu(click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În perspectiva noastră, o schimbare și un viitor al sistemului educațional, trebuie să pornească de la finanțare și de la respect pentru profesori. (…) A doua chestiune pe care noi credem că România ar trebui să se axeze este necesitatea forței de muncă, iar sistemul educațional să fie corelat cu necesarul existent pe piața forței de muncă, lucru care nu se mai întâmplă în acest moment”, a spus președintele AUR în cadrul dezbaterii.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat participanților la dezbatere punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române, formulat ca urmare a dezbaterilor care au avut în cadrul sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, în consultare cu celelalte confesiuni creștine, inclusiv cultul musulman din România. Documentul prezentat de Preasfințitul Părinte conține 13 solicitări care au fost înainte și către Ministerul Educației.

Profesorul universitar Gheorghe Rădulescu a atras atenția, în cadrul dezbaterii „Legile educației – de la intenție la realitate”, că la nivelul puterii se dă o luptă acerbă pentru a impune Comisie Mixtă pentru a trece Legile Deca prin Parlament, așa cum au trecut și Legile Justiției. Potrivit acestuia, nu trebuie să se admită trecerea Legilor Deca prin Comisie Mixtă, deoarece reprezintă un fapt foarte grav dacă se întâmplă așa ceva, deoarece în două săptămâni legea va trece, iar discuțiile din spațiul public pot deveni inutile. Este nevoie de o dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, iar amendamentele din dezbaterea de astăzi, inclusiv, să poate fi incluse.

În intervenția sa, cercetătorul științific Radu Minea, de la Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare și Proiectare din România, a arătat că în legile educației se caută desființarea cercetării și a ce a mai rămas din aceasta prin absorbție. Acesta a ridicat o serie de probleme, printre care cea privind integrarea patrimoniului institutelor de cercetare în patrimoniul universitar, care devine astfel patrimoniu universitar. Potrivit domnului Radu Minea, în nota de fundamentare se spune că institutele de cercetare-dezvoltare vor aduce prin patrimoniul lor posibilitatea de a fi utilizate pentru practica doctoranzilor. Practic, acestea devin un fel de școală de meserii, în loc să performeze pentru economie și pentru dezvoltarea economică a țării. Totodată, potrivit cercetătorului român, al doilea scop al absorbției institutelor de cercetare-dezvoltare este acela ca prin intermediul acestora să poată fi accesate programe și proiecte europene de cercetare, dar de care nu beneficiază cercetătorii, deoarece fiind în subordinea universităților sunt ordonatori terțiari de credit, iar totul se decide la nivel de rectorat. Conform acestuia, legea cercetării va fi desființată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La sfârșitul lunii februarie, Ligia Deca a făcut publice proiectele noilor legi ale educației, iar 7 martie a fost data limită până când propunerile de modificare puteau fi trimise. Una dintre cele mai proeminente voci față de noile legi a fost cea a lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, care în repetate rânduri și-a exprimat dezacordul față de propunerile Ligiei Deca și a venit cu soluții constructive care să creeze un sistem de învățământ eficient.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

 1. “Vedem în propunerile Ligiei Deca….”
  -bun,
  recomandam ATACUL LA PERSOANA!
  (zdreanta e demnitar,
  “aquis comunitar”)

 2. Întregul articol nu ne spune ce cercetare se poate face cu programa școlară existentă (ca să nu mai spunem „într-o prăpădită democrație”).

  „În perspectiva noastră, o schimbare și un viitor al sistemului educațional, trebuie să pornească de la finanțare și de la respect pentru profesori. (…)”

  Te pomenești că la „puncte, puncte” intrau aprecierile despre programă! Te pomenești că autorul articolului le-a suprimat (elegant)!

  În care democrație există respect pentru profesori ? (Și din partea cui ?) Dar … „finanțare” ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE