luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATEAu început sărbătorile dedicate sfinţilor nemţeni. Programul complet

Au început sărbătorile dedicate sfinţilor nemţeni. Programul complet

În perioada 5-7 august, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei organizează o serie de evenimente dedicate sărbătorilor sfinţilor nemţeni care încep odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va sluji la biserica de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” de la Neamţ, iar la Crăiniceni – Horodiștea, în județul Botoșani, localitatea natală a Sfântul Ioan Iacob, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, va sluji la biserica aflată în vecinătatea Casei memoriale. Sărbătorile vor continua duminică, 6 august, cu Schimbarea la Față a Domnului – hramul Mănăstirii Ceahlău, iar luni, 7 august, în ziua pomenirii Sfintei Teodora de la Sihla, mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre vor oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirile Sihla şi Sihăstria din judeţul Neamţ.

Pelerinajul pedestru „Urcuş pe Taborul românesc”

Mănăstirea cu hramurile „Schimbarea la Față” și „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” de pe Muntele Ceahlău se află duminică în zi de mare sărbătoare. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi aici Sfânta Liturghie. Construită pe un platou al muntelui înconjurat de stânci mari, în apropiere de cabana Dochia și stațiunea meteorologică Toaca, Mănăstirea Ceahlău continuă tradiția viețuirii monahale smerite începute aici, în Sihăstria Ceahlăului, cu secole în urmă, cinstind la fiecare rugăciune memoria sihaștrilor care au sfințit acest munte.

Mănăstirea Ceahlău din județul Neamț

Totodată, în această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, va sluji la Mănăstirea Popăuţi din judeţul Botoşani, iar Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va sluji în Parohia Taşca din Protopopiatul Piatra Neamţ, unde va sfinţi noile clopote achiziţionate pentru lăcaşul de cult cu hramul Schimbarea la Faţă.

Departamentul Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor organizează pe 6 august Pelerinajul pedestru „Urcuş pe Taborul românesc”. Pelerinii vor urca la pas pe Muntele Ceahlău pentru a participa la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă”. Vor fi parcurse trei trasee către Mănăstirea Ceahlău, astfel:

– ora 4.00, plecare din Staţiunea Durău;
– ora 5.00, plecare de la Cabana Izvorul Muntelui;
– ora 6.00, plecare din Poiana Stănile.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la persoana de contact, pr. Teodor Alin Astancăi (0755.140.838).

Hramul mănăstirilor Sihăstria şi Sihla

Zilele închinate sfinţilor nemţeni se bucură de prăznuirea pe 7 august a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, când credincioşii participă în număr mare la hramul mănăstirilor Sihăstria şi Sihla din judeţul Neamţ. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, vor săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria.

Mănăstirea Sihla din județul Neamț

La hramul Mănăstirii Sihla, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Teodora (7 august). Programul rânduielilor liturgice de la Mănăstirea Sihla din județul Neamț va fi următorul:

Duminică, 6 august:

2.00 – Sfânta Liturghie la „Biserica dintr-un lemn”;
8.00 – Acatistul Schimbării la Față, Ceasurile III și IV;
9.30 – Sfânta Liturghie;
16.00-16.30 – Ceasul IX și Vecernia Mică;
18.30-23.30 – Priveghere în cinstea Sfintei Teodora, urmată de Sfânta Liturghie în peștera Cuvioasei.

Luni, 7 august:

6.30-7.30 – Taina Sfântului Maslu;
7.30-9.00 – Acatistul Sfintei Cuvioase Teodora, Ceasurile III și IV;
9.00 – Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi;
16.30-18.30 – Ceasul IX, Vecernia și Pavecernița cu Paraclisul Cuvioasei Teodora.

În zonă, accesul auto, în zilele de 6 şi 7 august, se va face cu sens unic dinspre Mănăstirea Sihăstria spre Sihla, până la Mănăstirea Agapia.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate