ACTUALITATEAsociația Pro Consumatori: Cozonacii produşi în unităţile proprii de tip Brutărie ale...

Asociația Pro Consumatori: Cozonacii produşi în unităţile proprii de tip Brutărie ale marilor lanţuri de magazine alimentare nu au nimic din reţeta tradiţională a cozonacului

Asociația Pro Consumatori (APC), singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura organizație din România membră în The Transatlantic Consumer Dialogue (TACD), cu o activitate de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, a realizat o analiză a cozonacului produs în unităţile proprii de tip Brutarie din magazinele alimentare ale Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland şi Mega Image.

Experţii APC au achiziţionat cozonacul produs şi comercializat în magazinele reţelelor comerciale menţionate mai sus şi au realizat o analiză a informaţiilor menţionate pe etichetă, informează un comunicat de presă.

În hipermarketul Cora, în unitatea proprie de tip Brutărie se produc următoarele sortimente de cozonac:

Cozonac cu cacao (3,2%) şi rahat (nu se menţionează cantitatea de rahat) în greutate de 600 grame, la preţul de 6,49 lei şi conţine 10 aditivi;

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Cozonac cu nucă (30% nucă şi 0,9% cacao) în greutate de 600 grame, la preţul de 7,99 lei şi conţine 7 aditivi;

Cozonac festiv cu fructe (5,7% cuburi din coaja de portocale şi napi), în greutate de 300 grame, la preţul de 6,99 lei. Nu are declaraţie nutriţională şi conţine 14 aditivi;

Cozonac domnesc (30% nucă, 8% stafide brune şi 0,8% cacao), în greutate de 750 grame, la preţul de 11,99 lei şi conţine 6 aditivi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În hipermarketul Carrefour, în unitatea proprie de tip Brutărie se produc următoarele sortimente de cozonac:

Cozonac cu nucă (13%), marca proprie Drag de România, fără aditivi alimentari, în greutate de 1 kg, la preţul de 13,99 lei;

Cozonac cu nucă (nu se menţionează cantitatea de nucă), cacao (nu se menţionează cantitatea de cacao), stafide (5%) şi rahat (5%), în greutate de 1 kg, la preţul de 21,90 lei şi conţine 19 aditivi;

Cozonac cu stafide (23%), în greutate de 700 grame, la preţul de 9,99 lei şi conţine 15 aditivi;

Cozonac însiropat, în greutate de 0,596 kg, la preţul de 8,34 lei şi conţine 14 aditivi;

Cozonac cu ciocolată (8%), în greutate de 700 grame, la preţul de 14,99 lei şi conţine 9 aditivi;

Cozonac cu rahat (17%), în greutate de 700 grame, la preţul de 9,99 lei şi conţine 14 aditivi;

Cozonac cu diverse umpluturi (5% stafide şi 5% rahat), în greutate de 800 grame, la preţul de 13,99 lei şi conţine 19 aditivi.

Niciunul din sortimentele de cozonac produse de Carrefour nu prezintă declaraţie nutriţională. Conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 al PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, declaraţia nutriţională este obligatorie de la 13 decembrie 2016.

În hipermarketul Auchan, în unitatea proprie de tip Brutărie se produc următoarele sortimente de cozonac:

Cozonac cu nucă (25%) şi cacao (0,56%), în greutate de 700 grame, la preţul de 10 lei şi conţine 3 aditivi;

Cozonac cu nucă (25%), rahat (4,51%), stafide (4,51%) şi cacao (2,66%), în greutate de 700 grame, la preţul de 14,90 lei şi conţine 5 aditivi.

În hipermarketul Kaufland, în unitatea proprie de tip Brutărie se produce următorul sortiment – Cozonac cu maia şi nucă (30%), în greutate de 600 grame, la preţul de 16,09 lei şi conţine 9 aditivi.

În supermarketul Mega Image, în unitatea proprie de tip Brutărie se produce următorul sortiment – Cozonac cu maia şi nucă (10%), fără aditivi alimentari, în greutate de 300 grame, la preţul de 12,49 lei. Produsul nu prezintă declaraţie nutriţională.

„Cozonacii produşi în unităţile proprii de tip Brutărie ale marilor lanţuri de magazine alimentare nu au nimic din reţeta tradiţională a cozonacului. În compoziţia cozonacilor analizaţi experţii APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonac, făină de porumb, făină de soia, şrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuş de ou pudră, zer praf şi alte tipuri de extracte. Le recomand consumatorilor să nu se lase induşi în eroare de preţul mic şi denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta şi să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor.”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate