miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEArafat a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare, care arată...

Arafat a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare, care arată ca locurile de joacă gonflabile din mall. Au costat peste 70.000 de euro bucata și nu au fost folosite niciodată

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a achiziționat, chiar în prima zi de stare de urgență, pe 16 martie 2020, 84 de camere de izolare, în valoare de 6 milioane de euro.

Conform Libertatea, această achiziție ar fi investigată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Pe 16 martie 2020, România intra în stare de urgență și tot atunci, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a încheiat, în numele IGSU, un acord-cadru cu firma Nanosystems MC, controlată de ilfoveanul Codrin Mardare.

Achizitor era denumit, în contractele subsecvente, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. A fost reprezentat în contract de șeful IGSU, Dan-Paul Iamandi, scrie sursa citată. O cameră de izolare costă, cu TVA inclusă, aproape 72.000 de euro. „Toți ne-am uitat șocați la aceste camere de izolare, știind prețul cu care au fost cumpărate. 72.000 de euro pe bucată. Cam cât un apartament cu trei camere!”, a declarat pentru Libertatea o sursă din IGSU.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Specialistul a descris camerele de izolare ca fiind „niște corturi gonflabile, de trei metri pe doi metri. Seamănă cu acele căsuțe gonflabile din locurile de joacă din malluri unde părinții își lasă copiii”.  Licitația apare și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), însă nu are atașată nicio documentație, fiind invocată „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”.

Cu toate că situația era urgentă, graba nu s-a regăsit și-n documente, unde NanoSystems s-a angajat să livreze camerele de izolare în 85 de zile.

Între timp, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă, la jumătatea lunii mai.

Marfa a fost livrată la depozitul IGSU din Mizil. „Acolo se află și în prezent camerele de izolare. La sosire, le-a fost făcută proba. Adică au fost umflate. A fost singura dată. Nu au fost folosite niciodată”, a mărturisit sursa Libertatea.

Aceasta nu este singura achiziție dubioasă a DSU, intrată în atenția opiniei publice: este vorba despre autospecialelor de 600 de milioane de euro și cea a barocamerelor mobile

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. 6 mil furaciune e mizilic fata de cat s-a furat in starea de urgenta, dar cel mai importatnt e ca au murit mii de oameni din cauza masurilor genocidare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE