Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), alături de mai multe organizații patronale, a semnat o declarație prin care se susține necesitatea, prioritară, „reorganizarea teritorială totală”, informează siteul oficial al CCIR.
Astfel, semnatarii acestui apel susțin necesitatea eliminării mai multor județe și comasarea acestora până se ajunge la un număr de maxim 15, dar și redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori.
„Camera de Comerț și Industrie a României a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizații patronale și profesionale sectoriale din România. Discuțiile s-au axat pe situația economică actuală, posibilitățile de dezvoltare și de promovare a produselor și serviciilor românești și modalitățile de reducere a cheltuielilor publice.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Astfel, organizațiile semnatare consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de județe la 15, precum și redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori. Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curților de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la București, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iași, Galați, Constanța, Ploiești, Pitești, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Bacău, Brașov. Se poate prelua acest model și în cazul județelor, mai ales că în Constituția României nu se vorbește de un anumit număr de județe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenți, fiind, totodată, și un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente și transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiți în economia românească”, se arată în comunicat.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media
Pe lângă CCIR, mai semnează și Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN, Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România PATROMAT, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT, Federația Operatorilor Români de Transport FORT, Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă ONIV și Asociația Brokerilor din România.
Pe lângă argumentul reducerii cheltuielilor bugetare – care este discutabil – nu este clar de ce CCIR și organizațiile patronale aduc în discuție reorganizarea teritorial administrativă acum.
O astfel de reorganizare teritorial-administrativă a fost operată de regimul comunist în anii 50, după model sovietic: județele au fost comasate și eventual desființate, în locul apărând „regiunile”.
Nicolae Ceaușescu a decis revenirea la forma tradițională de organizare a teritoriului, județele, în 1968.
De acord cu reforma administrativa . Ar trebui susținută mai serios .
Poate nu e lipsit de interes sa susținem și un guvern al sectorului privat . Ar fi interesant . O schimbare totala de viziune și concepție
“sectorul agricol ilfov”
nu mai exista demult……….
-este planul EURO-REGIUNILOR,deghizat.
(-ar putea comasa sectoarele Bucurestiului?
-ar putea sparge IF pe motiv ca asediaza B
iar ciopartzelele comasate in judetzele adiacente?)
Se poate să fie vorba, mai ales, de abaterea atenției de la altceva cum ar fi uitarea crimelor cu plandemia și a vinovaților; cine mai vorbește de Vela, Cîțu, Arahat, Tătaru, Cercel, Bănescu, Rujatu’ ca să amintesc doar de cîțiva de la vedere?
Desigur dacă și obțin ce bagă la înaintare este foarte bine pt ei cu toate că nu văd cum trec de euroregiuni ce, după secretara lui iulian Vlad, Rogojan, sînt deja făcute doar trebuie recunoscute oficial.
Nu e numai la noi, în MB se dorește sau doar se vorbește de reintroducerea sistemului imperial de măsură. Oamenii sînt împărțiți, cîștig al serviciilor; cei peste 50 de ani s-ar bucura, cei sub nu-l cunosc.
Ceva trebuie făcut cu numărul uriaș de trânte bugetare și cheltuielile aberante generate de aceștia.
BINE AR FI FOST SĂ ÎNCEAPĂ CU DESFIINȚAREA PENSIILOR SPECIALE ȘI A NUMĂRULUI DE BUGETARI. ȘI A SALARIILOR ȘI BENEFICIILOR LOR.
se pot face economii administrative și in alt mod.
tocmai reorganizarea va fi o uriașă cheltuială și dezorganizare.
tăiați naibii cheltuieli dacă aveti curajul, incepand de la Parlament si pana la primăriile de sate, dar nu aruncați țara in haos aiurea cu reforme pompieristice motivate de cine știe ce calcule meschine. .
Așa mi se pare și mie: reorganizarea va duce la cheltuieli imense. Desființare de instituții, înființarea altora, schimbarea actelor. Alta trebuie să fie miza.
Adică Democrația are mize ascunse ? Ori PSD/PNL este … Stânga ? Dacă dvs. înțelegeți, eu nu înțeleg.