În anul 2021, în România s-au născut sub 180.000 de copii, a anunțat joi Institutul Național de Statistică. Cifra este cea mai mică din ultima sută de ani, a relevat sursa citată de Hotnews.
Din păcate, anul 2021 a fost și mai slab decât 2020, care la rândul său câștigase nedoritul titlu de an cu cele mai puține nașteri din România.
„Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, a explicat zilele trecute la o conferință profesorul Vasile Ghețău.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Societatea se schimbă și nu doar în România. Conform datelor Eurostat, în ultimii 60 de ani schimbările sunt dramatice din acest punct de vedere.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Iar aceste schimbări vin pe fondul unui declin demografic fără precedent.
„Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).
Desigur că aceste diferenţe între vârsta medie la prima naştere şi vârsta medie la prima căsătorie, şi mai ales diferenţa negativă, frecvent întâlnită după 2003, se datorează şi creşterii ponderii naşterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necăsătorindu-se, nu mai contribuie la obţinerea vârstei medii la prima căsătorie, deşi contribuie la obţinerea vârstei medii la naşterea primului copil”, atrag atenția cercetătorii din INS într-o lucrare despre evoluția natalității și fertilității.
În cadrul judeţelor cu o natalitate ridicată se remarcă de regulă acele judeţe care au un grad de urbanizare mai scăzut şi o pondere a populaţiei tinere mai mare.
Măsurile de politică demografică privind restricționarea avorturilor adoptate la sfârșitul anului 1966, au avut ca efect redresarea puternică a natalității, mai ales în primii ani de aplicare a decretului, când s-au născut în medie peste 526.000 de copii anual, consemnându-se rate de 27,4 la mie (în 1967) și respectiv 26,7 la mie (în 1968).
Problemele majore ale Fertilizării în vitro (FIV)
În răspuns la această criză demografică fără precedent, Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, a ales să promoveze la nivel național o măsură pe care ea a aplicat-o pe vremea când era Primar al Capitalei: decontarea programului de fertilizare în vitro.
Anunțul a fost făcut de Firea, miercuri, pe o rețea de socializare.
În Programul comun al Ministerului Familiei se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Cuplurile care aplică pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite.
Se pot înscrie pentru decontarea FIV şi femei singure, iar suma maximă decontată va fi de 4500 de euro. Aceasta include atât tratamentele necesare înainte şi după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare.
Potrivit Gabrielei Firea, „pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât şi pentru embrio-transfer”. În plus, „se legalizează şi la noi transplantul de material genetic, de la donatori, pentru cuplurile care nu mai au rezervă” şi „se decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialiști”.
Gabriela Firea spune că proiectul pe care l-a introdus la București a fost „un mare succes”, în urma căruia s-au născut 500 de copii.
Ceea ce nu zice Gabriela Firea este că programele de fertilizare în vitro (FIV) sunt experimentale și duc la distrugerea a milioane de embrioni, care înseamnă tot atâtea vieți în stadiul incipient.
Conform Asociației Pro Vita București, FIV reprezintă „o tehnologie periculoasă şi experimentală, cu riscuri mari și eficiență minimă”.
Mai mult, printre cauzele scăderii demografice din România nu este și infertilitatea. După cum arată un raport Comisiei Prezidențiale de Analiză a Riscurilor Sociale și Demografice din 2009, cauzele crizei sunt mult mai profunde și nu sunt în primul rând economice.
„Noi pledăm nu doar pentru suprimarea completă a finanțării FIV/ET din surse publice, dar și pentru interzicerea prin lege a FIV/ET, ca fiind incompatibilă cu demnitatea persoanei umane și contrară intreresului general al societății.
În numele iubirii şi compasiunii faţă de orice om aflat în suferinţă, și în primul rând față de cuplurile infertile, vă solicităm stoparea finanțării publice a programelor de FIV/ET”, susținea Pro Vita București într-un memoriu adresat parlamentarilor.
Nici moral, tehnologia FIV nu este acceptabilă. Biserica Ortodoxă Română, a cărei credincioasă evlavioasă nu contenește a se afișa Gabriela Firea, a criticat în repetate rânduri această procedură.
Printre cei mai duri a fost Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza. Acesta a spus că FIV nu este o soluție viabilă nici moral, nici social, nici economic, scrie Doxologia.
„Iubiţi credincioşi, câteva sute de fertilizări in vitro au fost efectuate deja anul trecut la noi în ţară, finanţate din bani publici, pentru că sunt deosebit de scumpe. În acelaşi timp, tratamentele altor suferinţe la copii, mai puţin costisitoare, mult mai eficiente medical şi fără implicaţii spirituale comparabile, nu au parte de finanţare. Vă îndemnăm să nu recurgeţi la aceste tehnologii care nu sunt o soluţie viabilă şi morală la situaţiile de infertilitate, nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere social şi economic. Lipsa involuntară de prunci, ca orice suferinţă majoră, este, în primul rând, o problemă spirituală. Prin ea, Dumnezeu are de comunicat ceva soţilor în cauză şi avem nenumărate exemple de situaţii rezolvate fericit prin întoarcerea către Dumnezeu şi prin mijlocirea Maicii Domnului şi a multor sfinţi, din trecut sau contemporani. Nu mai puţin, adopţia copiilor orfani sau abandonaţi, sau implicarea soţilor fără copii în programe de asistenţă maternală, pot fi alternative binecuvântate de Dumnezeu”.
O poziție asemănătoare are și Biserica Romano-Catolică. BRC consideră că FIV este o tehnologie care promovează avortul și i-a avertizat pe enoriașii săi în acest sens, scrie siteul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Doxologia.
Publicistul Cătălin Sturza explica, cu argumente, problemele morale ale FIV, într-un articol comprehensiv din 2018. Sturza arăta că această măsură are ca scop stimularea industriei FIV, nicidecum creșterea natalității.
Aceasta nu este prima inițiativă extrem de dubioasă moral pe care o propune Gabriela Firea. Recent, același Ministru al Familiei, a introdus un program prin care copiii își pot turna părinții la stat.
Ce trebuie făcut e ca ministerul să finanțeze rapid toate asociațiile care se ocupă de ajutorarea fetelor gravide, după modelul părintelui Tănase de la Valea Plopului.
Biserica, voluntarii si Ministerul trebuie să colaboreze să facă in fiecare județ facilități pentru mamele forțate de băiat, familie sau constrânse financiar,ca să poată naște fetele fără presiune și să aibă grijă măicuțele de prunci.
Astfel salvăm vieți dar și le salvăm pe fete să nu facă o asemenea crimă care le va murdări viața pentru totdeauna, inclusiv copiii cand ii vor avea.
Dacă se organizează sistemul se pot salva mii de copii pe an in toată țara, deci in 10 ani efectiv ar fi salvati prunci cât un oraș de pe hartă.
Fertilizarea in vitro e acel procedeu prin care medicul de la clinica isi pune propria ”materie prima” in locul celei furnizate de tatal pretendent, justificand apoi faptul ca tehnicile clinicii sunt performante?
Intreb, nu dau cu parul.
Am citit recent de unul care era tata a 21 copii prin acest procedeu.
E si asta o metoda. In timpuri stravech, iti luai 20 de neveste sa iti iasa asa multi urmasi…Acum, cu tehnica asta, maica, orice e posibil.
Si unde te mai pui ca e necesara si o masturbare crestineasca la pachet…