joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEAnton Rog, directorul general al Centrului Naţional Cyberint al SRI, avertizează că...

Anton Rog, directorul general al Centrului Naţional Cyberint al SRI, avertizează că serviciile relevante de informații din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România

Toate serviciile relevante de informații din Rusia, respectiv FSB, GRU și SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic, a declarat marți directorul general al Centrului Naţional Cyberint al SRI, Anton Rog, transmite Agerpres.

FSB este principalul serviciu secret din Rusia cu atribuții interne (urmașul KGB), GRU e serviciul secret al Armatei, iar SVR e serviciul de spionaj extern.

Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB și GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit și al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informații din Rusia, cu atacuri complexe (….), încearcă să fie prezente în România”, a declarat Anton Rog la BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre „Securitate cibernetică, provocări și prevenirea vulnerabilităților”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

El a explicat că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare etc.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Atribuirea politică o face mai târziu președintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint și alte instituții din România sau în cooperare cu companii private”, a precizat Rog.

Potrivit acestuia, există „un pattern” pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare.

„Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat și acum. Și nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieșit, ca să zic așa, din ce își doreau ei și au afectat și Europa, aproape în integralitate”, a explicat reprezentantul SRI.

Acesta a menționat că alte 3 – 4 state au acțiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre „țările care nu ar trebui să facă așa ceva”.

Pe de altă parte, Bogdan Botezatu, director Cercetare Amenințări Informatice, Bitdefender, a atras atenția asupra faptului că „lumea vorbește de război informatic, dar nu se întâmplă în România”, în schimb se observă interes din partea actorilor comerciali. Este vorba de atacatori care vor să infecteze calculatoare, vor să fure informații, vor să planteze ransomware.

„S-au intensificat atacurile în ultima vreme. Noi am terminat 2021 cu undeva în jur de 400 de atacuri unice care apar pe minut. Când vorbesc de atacuri unice, vorbesc despre servere unice de malware care ajung în fluxurile noastre. În 2022, până acum, numărul de atacuri unice a crescut undeva în jur de 550 pe minut. O creștere nu foarte mare, dar semnificativă”, a precizat el.

Botezatu a adăugat că numărul de atacuri nu e dat de un context legat de război sau de schimbări dramatice în societate, ci de digitalizare.

„Foarte mulți oameni au acum dispozitive pe care le folosesc. Înainte nu le aveau pentru că puteau să meargă la magazin, puteau să-și facă treburile în format fizic, acum depind de infrastructura tehnică pentru e-learning, pentru lucrul de la distanță, pentru tranzacții bancare și așa mai departe”, a mai spus specialistul Bitdefender, conform G4Media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE