vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEAndrei Pleșu a conferențiat la Cluj la invitația Mitropolitului Andrei. O trecere...

Andrei Pleșu a conferențiat la Cluj la invitația Mitropolitului Andrei. O trecere în revistă a poziționărilor pro-USR, pro-islam și pentru „limitarea înțeleaptă a libertății de expresie” ale scriitorului

Andrei Pleșu, scriitor și fost ministru de externe, a fost invitatul conferinței organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului joi, 8 iunie 2023, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Pleșu a vorbit despre tema „Întâlniri formative de o viață”, cuvântul înainte aparținându-i ÎPS Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, scrie Ziarul Făclia.

Cu această ocazie R3media trece în revistă o serie de poziții din trecut ale lui Andrei Pleșu, pentru a judeca dacă acestea sunt compatibile cu valorile Bisericii Ortodoxe:

”Admit că, pe măsură ce îmbătrânesc, privesc spre stânga cu mai multă atenţie. Pot înţelege opţiunile de stânga ale anumitor categorii de oameni din vest. Capitalismul nu e nici el paradisul, sunt o mulţime de „daune colaterale” ale acestui sistem care pot deveni supărătoare. Nu evacuez din dialogul politic opţiunea de stânga. Dar n-aş vrea să se confunde opţiunea de stânga cu opţiunea comunistă. Or asta se întâmplă! ”- Andrei Plesu si pagubele colaterale produse de capitalism, Adevarul, 7 august 2009.

Citește și: Plânsul patriarhilor și falimentul creștin-democrației românești

„Aşadar, curăţenie generală, dar şi recalibrare doctrinară, reangajare de bună credinţă, spor de gîndire. Stînga are nevoie de un partid nou, modern, cuviincios, inteligent. Figuri noi, idei noi, morală nouă. Fără naşi, fini, veri, neveste, pile, impostori. ” -Andrei Plesu dorindu-si o stanga moderna mai buna. – Adevarul, 1 decembrie 2014.

„Atentatul va da apă la moară tuturor celor care în ţările europene şi în Franţa poate mai mult decât în alte ţări vorbesc despre marele pericol al migraţiei şi al multiculturalismului şi al luptei între civilizaţii şi între culturi, ceea ce e păcat. Dar va da apă la moară şi celor care cunosc superficial Islamul, printre care se numără chiar făptuitorii unor asemenea acte. Ei nu sunt în litera şi în spiritul textului lor sacru, sunt în afara lor şi dovada e că şi comunităţile musulmane aşezate sunt îngrozite şi-şi declară neaderenţa la această gesticulaţie isterică
(…). >> – Andrei Plesu, ingrijorat, la fel ca toata stanga occidentala, ca atentatul de la Charlie Hebdo va favoriza tabara anti imigratie si anti –multiculturalism (!), spune despre cei care respecta ad-litteram surele si versetele Coranului, ca nu sunt in litera si spiritul acestuia (!) in timp ce invoca ceva inexistent – niste comunitati musulmane ingrozite de atentate! – Interviu pentru RFI , 8 ianuarie 2015, dupa atentatul de la Charlie Hebdo.

Citește și: Să ne cunoaștem moraliștii: Azi, Vladimir Tismăneanu. În 1981, politologul făcea elogiul comunismului și critica NATO: „bastion de escaladare a Europei în „Est” și „Vest”, acționînd împotriva tendințelor de cooperare general europeană, de înțelegere și pace”

„E băşcălia o valoare atît de înaltă, încît merită să învrăjbim lumea de dragul ei? Merită un banc bun consecinţa unei hecatombe? Care sunt graniţele tolerabile ale batjocurii? Poate fi ea un sens de viaţă? În articolul 10 (punctul 2) al celebrei ”Convenţii pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale” se spune, totuşi, că orice libertate comportă îndatoriri şi poate fi supusă unor ”condiţii, restrîngeri şi sancţiuni”, ”necesare într-o societate democratică”…..Pe scurt: cred că am dreptul, în numele libertăţii de expresie, să cer public limitarea înţeleaptă a libertăţii de expresie. >> – Andrei Plesu, cerand limitarea libertatii de expresie dupa ce “bascalia” celor de la Charlie Hebdo a provocat reactia teroristilor islamisti! – editorial Adevarul, 12 ianuarie 2015.

„În aceste condiţii, soluţia rezonabilă e să-i alegi pe aceia care beneficiază, măcar, de nimbul noutăţii. Vrei ceva care să nu mai semene cu ceea ce ştii deja. Vrei portete noi, discursuri noi, competenţe noi. Ştii foarte bine că o asemenea opţiune nu e scutită de riscuri….Şi totuşi, înclin să risc. Prefer să mă înşel, contînd pe şansa cea bună, decît să moţăi amar, convins de „tradiţionalul” ghinion al locului. Pe scurt: aş merge, cum am mai spus-o, pe mîna USR. (Evident, s-au găsit, prompt, comentatori care să mă acuze că, prin declararea opţiunii mele, manipulez lumea, mă institui, adică, în „agent electoral”. Nu fraţilor, votaţi ce poftiţi! Adevăraţii manipulatori sînt, oricum, în altă parte…) – ”Andrei Plesu promovand cu diplomatie stanga neo marxista, stanga moderna (USR), pe care si-a dorit-o atata – Adevarul, 28 Noiembrie 2016.

„Cum să cred în democraţie, cînd, datorită ei, o ţară ca Statele Unite ajunge pe mîna unui mahalagiu oblu, încîntat de sine şi de gîndirea sa de rîndaş parvenit?” – Andrei Plesu despre Trump in Adevarul 23 ianuarie 2017

„Mi se spune că circulă pe net o frază dintr-un text al meu de-acum doi ani, folosită manipulatoriu pentru a mă face părtaș „convenabil” la campania pentru referendum. Ţin să precizez că nu voi vota, pentru că e vorba de un referendum care, pe lîngă formularea ineptă din întrebare (cum să fiu de acord cu schimbarea constituției în general, adică să dau dreptul oricărui potentat rău-voitor să-mi modifice viaţa?!), valorifică în mod impur un interes politic în care nu cred, o anumită ignoranţă din rîndurile electoratului şi un capital de intoleranţă şi judecată tăioasă a „aproapelui” care n-are nimic de a face cu creștinismul. E inadmisibil ca un text al meu, rupt dintr-un context mult mai nuanțat, să fie folosit șmecher de inși cu care n-am nimic în comun. >>  Andrei Plesu, delimitandu-se de referendumul pentru Familie, in Dilema Veche, pe 3 oct. 2018! “

„De o bună bucată de vreme, nu mai vorbim despre spitale, autostrăzi, manuale, preţuri crescute, reforme (îndoielnice) ale Justiţiei. Vorbim preponderent despre căsătorii, copii răpiţi de LGBT-işti, „progresişti“ nepatrioţi, duşmani ai cutumelor strămoşeşti….Dacă Ceauşescu propune un referendum despre obligativitatea de a ţine post de două-trei ori pe săptămînă, ne repezim, creştineşte, să-l susţinem, lăsînd deoparte faptul că, pentru el, postul nu e decît un mod de a cosmetiza penuria alimentară… ”- Andrei Plesu, comparand un referendum cerut de 3,4 mil. de romani cu unul organizat de Ceausescu (!)-  , Adevarul 11 0ct. 2018.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

12 COMENTARII

 1. „limitarea înțeleaptă a libertății de expresie” ?????

  ” libertatea este necesitatea INTELEASA ” -marx,lenin
  -pana si Tismaneanu a tinut mortzish sa reaminteasca asta in RAPORT FINAL,
  Analiza Dictaturii Comuniste din România; este chiar cheia de bolta a totalitarismului!
  (bila alba)

  sintem de parere:
  -constitutional nu se pot pune nici un fel de oprelisti libertatii de exprimare,
  nu mai putin de trei teze sustin asta!

  • ” Libertatea însăşi, în concepţia marxistă,
   singura permisă sub regimul comunist, era definită drept necesitate înţeleasă. ”

   -e in primele fraze!

 2. Pleșu e plătit la NEC de un consorțiu de state și Fundații, in special Germania și Soros.

  Deci Pleșu e plătit de swtatul german care l-a finanțat 2 decenii pe Putin cu sute de miliarde de euro.

  L-ati auzit pe Pleșu de 20 de ani să critice Germania pentru ce face? Nu, pentru că moralistul lui Iliescu, Brucan și Băsescu NU mușcă mâna care il hrănește.

  https://correctiv.org/en/latest-stories/2022/10/07/gazprom-lobby-germany/?lang=en
  â
  Acum căî s-a intors foaia a devenit maaaaaare erou antiputinist, ca și Baconschi și Cacahagi care pupau condurul lui Merkel

  Moralismul lor fanatic, exagerat și nesimțit este fix strategia lui Tismăneanu, alt lup moralist care a fost comunist, conservatorul lui Reagan, apoi gedesist cu Brucan, sinecurist cu Băsescu și apoi direct la neomarxiștii USR, acrobat fără scrupule – pe care toată dreapta băsistă il imită
  https://correctiv.org/en/latest-stories/2022/10/07/gazprom-lobby-germany/?lang=en

 3. La conferință băsistul Pleșu a ținut să precizeze că in termenul Catedrala Mântuirii Neamului nici un cuvânt nu este românesc.

  ce mare argument de om care si a făcut carieră din a ne arăta ce superiori sunt străinii și ce inferiori sunt românii.

  Nici din salarul lui Pleșu nici un ban nu este românesc, totul vine de la Soroș, guvernul Germaniei și fonduri și fundații care dau bani la NEC ca să ii invețe Pleșu pe români ce papuași sunt ei și ce divini sunt străinii.

  Domnule Pleșu, om fi noi mai săraci așa, dar in țara noastră incă nu ucid musulmanii tăi dragi copiii cu cuțitul prin parcuri, ințelegi, trădătorule ?

  ăsta e secretul succesului lui Pleșu, o rotiță in mașină.

  • Weekendul trecut, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu au ajuns la Sinaia, … Gabriel Liiceanu a mai vorbit despre „mugetul motorului” BMW, …

   BMW Group Werke
   -grupul rotitzelor,
   siegfried,
   Gabriel Liiceanu ne-a trimis un „drept la replica“, la insistentele prietenului sau Siegfried, un BMW seria 3
   il impinge de la spate…..

 4. plesu ca plesu, stim ca e din tagma carturarilor si fariseilor, nu cred ca e vreun crestin care sa ia de bun ce zice, dar ips andrei ne arata in fiecate zi ca gradul bate functia

 5. Intâlniri formative de o viață ale lui Andrei Pleșu:

  Ion Iliescu
  Silviu Brucan (coleg GDS)
  Mihai Șora (comunist in guvernul Pauker)
  Traian Băsescu (securist Petrov)
  George Soroș (finanțator GDS și NEC)

  etc.

  Din păcate Biserica și Andreicuț NU s-au trezit din sindromul Ștockholm și văd că il perie pe așa zis-ul intelectual al bisericii, in fond șeful intelectualilor băsiști care disprețuiește Biserica, „popimea”, „măicuțele mustăcioase”, „mahalaua ineptă” etc. Ei au o biserică din cărți, care le place printre 2 amante, 2 granturi și ultima directivă a sistemului

 6. Pentru un autor care și-a ratat opera, se plimbă cam mult

  Andrei Preșu, omul bun la toate, jurnalistul plătit de Soroș / Fundații și ambasade la NEC și totodată:

  1. ministrul lui Iliescu
  2. intelectualul lui Băsescu
  3. promotorul USR
  4. sabotor al referendum-ului pentru familie
  5. vaccinist idiotizat de frică
  6. recent promotor al renunțării României la suveranitate in UE (prin renunțarea la dr. de vot).

  – și evident, susținător a ce o să mai vină pe val in viitor de la stăpînire, căci moralia este minimă :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate