joi, martie 27, 2025
EDUCAȚIEAndreea Ogăraru, mamă a cinci copii, scrie despre cum se desfășoară educația...

Andreea Ogăraru, mamă a cinci copii, scrie despre cum se desfășoară educația sexuală în Olanda: Unul dintre obiective era întârzierea începerii vieții sexuale la tineri

Andreea Ogăraru, cunoscută personalitate a societății civile, mamă a cinci copii, a scris pe blogul propriu despre cum se desfășoară orele de educație sexuală în Olanda, țară în care a locuit mai mulți ani.

Textul său vine în contextul dezbaterilor privind orele de educație sexuală în școli și legea care se află în aceste zile în Parlament.

Ea povestește că în Olanda, copiii săi au luat parte la așa ceva, iar primul curs a fost destinat părinților. Acolo, li s-a expus ceea ce urmează să învețe copiii lor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

„În momentul în care am fost anunțați de către școală că se pregătește acest program pentru copiii noștri am avut emoții, desigur. Am apreciat faptul că primul curs a fost pentru părinți iar în cadrul acestuia am văzut materialele video destinate copiilor și am înțeles ce tip de abordare vor avea.

Programul prezentat nouă era în parteneriat cu Poliția și cu forme guvernamentale similare cu ceea ce noi numim Ministerul Sănătății și cel al Educației. Toate informațiile oferite precum și materialele video distribuite erau din surse oficiale ale autorităților”, a scris ea.

De-asemenea, un alt aspect surprinzător, față de alte țări, este că unul dintre obiectivele programului era „întârzierea începerii vieții sexuale”.

„Ei spun că în urma programului s-a îndeplinit acest obiectiv și au ajuns la o medie de 18,5 ani, lucru foarte bun pentru timpurile actuale și complet diferit de programe din SUA și alte țări care au aplicat alte abordări și au eșuat).

Într-adevăr pot spune că observam în școală, în cartierul nostru, în mediile în care ne petreceam timpul, lipsa de preocupare principală a adolescenților de a atrage atenția fizic prin ținute, machiaj… Marea parte a celor pe care ii vedeam nu aveau comportamente „sexualizate”, păreau împăcați cu ei înșiși și axați foarte mult pe sport, activități și grupuri de prieteni. O explicație foarte bună poate fi și faptul că toți copiii fac mult sport în Olanda și merg cu bicicletă zilnic ceea ce ajută la echilibrarea hormonală și încurajează o vestimentație comodă”, a notat ea.

De-asemenea, copiilor li s-a explicat cum se pot feri de predatorii sexuali care umblă nestingheriți pe rețelele sociale, inclusiv prin exemple tragice ale unor copii care au avut de suferit din această cauză.

„Toți copiii care au în folosință device-uri și acces la internet fără un adult lângă ei (adică cel mai des), precum și cei care nu au telefon dar au cel puțin un coleg/prieten mai „destupat” la minte și cu acces de acest tip se găsesc în situația de a fi expuși unor abordări și conținuturi virtuale nepotrivite sau chiar intenționat direcționate.

Social media si pericolele din spate:
Precum: cyberbulling, folosirea unor imagini personale în scopuri pornografice sau comerciale, șantaj emoțional, conștientizarea faptului că orice imagine ajunsă în FB sau alte tipuri de SM devin proprietatea platformei respective și nu se mai pot scoate din internet decât foarte rar și extrem de greu (în Olanda era deja așa dinainte de 2018 când am revenit noi in România), capcane pentru tinerii vulnerabili etc. Un scurt exemplu pe care l-am primit sub forma video la întâlnire: un copil (băiat, 13-14 ani) joacă un joc pe o anumită platformă aparent f safe. Se împrietenește cu o fată mai mare care îi dă atenția de care el are nevoie. După mai multe săptămâni de prietenie virtuală și joc în rețea, cei doi decid să se și vadă. Băiatul merge la ea acasă unde …este violat…de un bărbat. Fata nu exista. La scurta vreme ia o decizie care îi va curma viața…). Vom spune că în România încă nu se întâmplă așa ceva și sper să fie adevărat. Dar educația va fi și pentru copiii de mâine, nu doar pentru cei de azi”, a scris Andreea Ogăraru.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE