luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEAnaliza profesorului Tiberiu Tudor: Politicile din Ucraina au condus la deznaționalizarea comunității...

Analiza profesorului Tiberiu Tudor: Politicile din Ucraina au condus la deznaționalizarea comunității de români

O analiză realizată de profesorul univ. dr. Tiberiu Tudor, fizician, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, arată cum politicile din Ucraina au condus, inevitabil, la deznaționalizarea românilor din acest stat, informează cotidianul.ro.

Mai exact, este vorba despre modul în care limba română a fost scoasă din unitățile din învățământ. În 2017, președintele Poroșenko  a promulgat Legea Educației, conform căreia pe întreg teritoriul Ucrainei învățământul nu se va mai desfășura în limbile minorităților naționale decât la nivel preșcolar (grădinițe) și primar, în paralel cu cel în ucraineană.

Acest lucru a fost de natură să afecteze dreptul minorității române la educație și, implicit, să conducă la pierderea identității naționale. Prima reacție a României a fost diplomatică, prin amânarea vizitei lui Poroșenko la București, a explicat Klaus Iohannis, conform sursei citate.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev nu au dat importanță semnalului venit din partea României, în semn de nemulțumire față de scoaterea limbii române din școlile ucrainiene. Singurul lucru pe care l-a obținut statul nostru a fost amânarea aplicării acestei legi, în 2019. Menționăm că românii din Ucraina reprezintă cea mai numeroasă minoritate, după cea rusă.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Zelenski nu a schimbat nimic pentru ca românii să beneficieze de educație în limba maternă

Mandatul lui Volodimir Zelenski nu a adus nicio modificare care să garanteze dreptul românilor de a studia în limba maternă. Hanna Novosad, ministrul Educatiei și Științei din administrația Zelenski, a anunțat în 2019 termenele de implementare a Legii Educației, în forma în care a fost promulgată în 2017, de fostul președinte, Petro Poroșenko. Cu alte cuvinte, rămâne în vigoare limba ucraineană „limbă de stat”. Astfel, minoritățile naționale rămân fără „statut de limbi regionale”. Excepție face doar comunitatea de tătari, care a fost recunoscută „popor autothton”.

Reacțiile României, mult prea prietenoase?  Românii din Ucraina sunt privați de educație în limba maternă

Deși s-au confruntat cu aceeași măsură, de imposibilitatea de a studia în limba maternă,autoritățile din Ungaria au fost mult mai ferme în apărarea drepturilor comunității maghiare și au precizat clar că nu „vor sprijini Ucraina în timpul războiului cu Rusia, atât timp cât Kievul va continua să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei”, așa cum a transmis ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó.

Însă, România a adoptat o atitudine mult mai „pritenoasă” față de Ucraina, în afara sprijinului civil pe care îl poate garanta, s-a aliat la toate sancțiunile economice cerute de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în ciuda faptului că la acest moment nu există o alternativă energetică sigură.

 

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate