sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATEAmnesty International a acuzat Ucraina că „tacticile sale militare au încălcat dreptul...

Amnesty International a acuzat Ucraina că „tacticile sale militare au încălcat dreptul internațional, deoarece au transformat obiectivele civile în ținte militare“. Zelenski se declară revoltat de acuzații, dar organizația își menține întru totul raportul

Într-un raport publicat joi, organizația umanitară Amnesty International a susținut că armata ucraineană a pus în pericol civilii prin plasarea de baze militare și armament în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale, ceea ce ar putea transforma aceste obiective în ținte pentru forțele ruse.

„Tacticile Ucrainei au încălcat dreptul internațional, deoarece au transformat obiective civile în ținte militare. Loviturile rusești care au urmat în zonele populate au ucis civili și au distrus infrastructura civilă”, a acuzat Amnesty International.

Joi seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins acuzațiile organizației.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Amnesty „transferă responsabilitatea de la agresor către victimă”, a spus el într-un discurs video, acuzând ONG-ul că „încercă să acorde amnistie teroriștilor”.

„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă și teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima și agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă unele date despre victimă sunt analizate și acțiunile făptuitorului ignorate, acest lucru nu poate fi tolerat”, a mai spus Zelenski.

În raportul său, care s-a bazat pe cercetări desfășurate timp de câteva săptămâni în regiunile Harkov, Donbas și Mykolaiv, Amnesty International cere forțelor armate ale Ucrainei să respecte legea.

„Faptul că se află într-o poziție defensivă nu scutește Armata ucraineană de respectarea dreptul umanitar internațional”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty.

Dreptul internațional cere ca toate părțile dintr-un conflict să evite amplasarea, pe cât posibil, a obiectivelor militare în interiorul sau în apropierea zonelor dens populate, informează Euronews.

Dreptul internațional mai prevede și alte obligații privind protejarea civililor, prin evacuarea acestora din zonele din apropierea obiectivelor militare și prin avertizarea lor cu privire la eventuale atacuri care ar putea afecta populația civilă.

De cealaltă parte ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că soldații ucraineni au fost dislocați în orașe și zone populate tocmai pentru a-i apăra pe civili de atacurile forțelor ruse.

„Federația Rusă este cea care comite crime aici. Ucraina își protejează teritoriul. Moscova ignoră toate regulile războiului. Și, spre deosebire de Ucraina, Rusia nu permite accesul unor organizații internaționale, cum ar fi Amnesty”, a spus ea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Experții Amnesty International au inspectat zonele afectate de atacuri aeriene, au intervievat supraviețuitori, martori și rude ale victimelor atacurilor și au efectuat operațiuni de teledetecție în perioada aprilie-iunie. Aceștia susțin că au găsit dovezi că forțele ucrainene au lansat lovituri din zonele rezidențiale și chiar și-ar fi stabilit baze militare în clădiri civile din 19 orașe și sate din cele trei regiuni de sud-est.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a declarat „revoltat” de acuzațiile „nedrepte” aduse de Amnesty, conform Gândul.

Acuzată de Zelenski, Amnesty „își susține pe deplin” raportul

Amnesty International a declarat vineri că a susținut pe deplin un raport care acuză armata ucraineană că a pus în pericol civilii în rezistența sa la invazia rusă prin instalarea de infrastructură militară în zone populate, raport care a fost respins în mod categoric de Kiev, potrivit AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până la a acuza Amnesty International că „încearcă să amnistieze statul terorist“ rus, ca reacție la publicarea raportului de joi.

„Ne menținem pe deplin concluziile noastre“, a declarat pentru AFP, prin e-mail, secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard.

Ea a subliniat că aceste constatări „se bazează pe dovezi obținute în timpul unor investigații extinse, supuse acelorași standarde și procese de verificare riguroase ca toate activitățile Amnesty International“.

Acesta a deplâns reacția autorităților ucrainene „care riscă să paralizeze o discuție legitimă și importantă a acestor probleme“ de protecție a civililor, observând că guvernul nu a răspuns la o solicitare de reacție sau de comentarii înainte de publicarea raportului.

ONG-ul „a precizat că practicile militare ucrainene“ descrise în raportul său, inclusiv instalarea de infrastructuri militare în școli și spitale, „nu justifică încălcările sistematice ale dreptului umanitar internațional de către Rusia“, a spus Callamard.

„Ignorarea încălcărilor comise de o parte privilegiată în detrimentul celeilalte nu ar fi o modalitate de a da socoteală pentru drepturile omului“, a argumentat ea, conform Hot News.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Abia acum cei de la Amnesty International au observat aceste crime cu premeditare comandate de Zelenski impotriva propiului popor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE