ȘTIRIAmenzi de minim 10 000 de lei pentru comercianții care măresc prețurile...

Amenzi de minim 10 000 de lei pentru comercianții care măresc prețurile nejustificat. Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență pentru a combate specula

Creșterea alarmantă la unele produse alimentare de bază, dar și la medicamente, a creat îngrijorare în rândul românilor. Pensionarii au ajuns să facă împrumuturi la CAR, pentru a nu rămâne fără mâncare, așa cum R3media a relatat. Chiar dacă a fost adoptat un pachet de măsuri sociale, acesta se dovedește insuficient în fața prețurilor mărite nejustificat, recunosc politicienii din România.

Astfel, Guvernul a anunțat că pregătește o Ordonanță de Urgență(OUG) prin care să-i sancționeze pe comercianții care profită de situațiile de urgență și măresc prețurile în mod nejustificat, informează Hotnews. Potrivit actului normativ în lucru, amenda va însemna   0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 10 000 lei pentru contravenţiile săvârşite de societățile comerciale.

Sunt vizați toți comercianții, de la cei agroalimentari până la farmacii, distribuitori de dispozitive medicale, benzinării, GPL. Instituțiile implicate direct în sancționarea acestora vor fi Administrația Financiară(ANAF) și Consiliul Concurenței, menționează sursa citată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Creșteri nejustificate la produsele alimentare și non-alimentare din timpul pandemiei

Mai exact, guvernanții vor să redefinească termenul de „concurență neloială”, se arată în draftul OUG. În România, primele creșteri semnificative la produsele alimentare și non-alimentare s-au văzut încă de la începutul pandemiei, când măștile, antitermicile, făina și drojdia au înregistrat prețuri mult mai mari față de cele permise chiar și cu adaos comercial, reiese din documentul la care lucrează Guvernul României.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

După declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina, în România, cele mai mari prețuri, declarate ulterior nejustificate, s-au înregistrat la motorină, benzină și ulei. Pe fondul impactului emoțional generat de atacurile din Ucraina, unii comercianți aproape că au dublat prețurile la produsele amintite mai sus. Guvernul a anunțat că s-au desfășurat controale și toți agenții economici care au apelat la practici neloiale au fost amendați. Situațiile de urgență sunt cele generate de pandemii, război, calamități, prin prisma cărora importurile se suspendă total/ parțial, iar cererea pentru unele produse este mai mare decât de obicei.

ANAF urmează să mai facă propuneri pentru a combate specula comercianților, iar actul normativ va fi aprobat în regim de urgență.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate