Mai mulți români au fost amendați de Poliție cu sume de câte 4.500 de lei pentru postări pe rețele sociale considerate ca fiind propaganda electorală după încheierea campanie, scrie Libertatea.
Surse din Poliție au explicat, pentru Libertatea, că propaganda electorală în mediul online este urmărită de o structură specializată a instituției și se acționează în urma unor sesizări, care sunt apoi verificate.
Libertatea prezintă cazul unui bucureștean, ce a fost amendat în urma unor postări pe Facebook.
„Pe 5 decembrie, în jurul orei 19.30, am auzit bătăi în ușă. Nu așteptam pe nimeni. Am întrebat cine este. «Poliția», mi s-a răspuns. Erau patru persoane, un domn și o doamnă, în uniformă, și doi în civil, între care și subinspectorul care a întocmit procesul verbal.
Am fost șocat eu, vă dați seama, darămite fetiță noastră de 14 ani. Micuța s-a speriat, a trebuit s-o liniștesc, dar tot se uita cu coada ochiului, temătoare. Unul dintre polițiști era înarmat.
Multe detalii nu mi-au dat, au fost evazivi. Doar că am încălcat articolul 99, punctul t, din legea cutare”, a povestit economistul Andrei Boceanu, după ce a fost amendat cu 4.500 de lei, potrivit sursei citate.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat o statistică legată de propaganda electorală pe rețelele sociale.
„Au fost constatate 123 de aspecte privind continuarea campaniei electorale online după încheierea acesteia”, a spus demnitarul, miercuri 9 decembrie, într-o conferință de presă.
Potrivit prevederilor Legii 208 din 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, orice cetățean riscă o amendă între 4.500 și 10.000 de lei dacă se face vinovat „de continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, a statuat în cadrul Deciziei nr. 4.546 din 2016 că Facebook este spațiu public, explică Libertatea.