sâmbătă, decembrie 2, 2023
ENERGIEAmbasadorii din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie cer Guvernului României despăgubirea...

Ambasadorii din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie cer Guvernului României despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile: Se plâng că statul a ajutat mai mult cetățenii decât companiile

Ambasadorii Franței, Marii Britanii, Germaniei și Italiei solicită Guvernului României să plătească sumele către ătre marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, spunând că, pe lângă faptul că aceștia cumulează pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, informează Economedia.

Ambasadorii se plâng că E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ)nu au fost ajutate de statul român, la fel de mult precum populația, arată sursa citată.

Mai mult decât atât, ei cer ca furnizorii de energie să trebuiască a fi considerați parteneri în elaborarea noului cadru de reglementare care urmează să fie implementat în această primăvară.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Deși sunt beneficiarii a circa 100.000 de clienți noi, care au venit ca urmare a falimentului a 13 companii, furnizorii din cele patru țări se plâng că acest influx a produs o „presiune financiară”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media

„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii.

Scrisoarea a fost transmisă încă din data de 17 februarie ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ministerele Energiei și Muncii au prezentat miercuri situația plăților către furnizorii de energie care au compensat facturile consumatorilor, spunând că virarea sumelor se face fără a aștepta cele 30 de zile prevăzute în lege.

„Joi a avut loc ultima discuție cu furnizorii ce ține de atribuțiile Ministerului Muncii și de ANPIS. Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac noi plăți. Ieri am avut 18 milioane lei. Azi, până la intrarea în ședința de guvern, avem 3 furnizori cu 6,5 milioane. Actualizăm oră de oră sumele. Zi de zi, cum avem situațiile înaintate de dumnealor și verificările de vigoare, imediat punem în plată fără să ai așteptăm cele 30 de zile cum scrie în lege”, a declarat ministrul Muncii Marius Budăi.

„La Ministerul Energiei au început plățile în urmă cu 2 săptămâni. Săptămâna trecută au fost plăți de 5 milioane lei. Facem plăți săptămânal, vinerea se trimit. Procedura de pată la Ministerul Energiei trebuie să ia în calcul inclusiv verificarea pentru IMM-uri a ajutorului de minimis. De aceea sunt sumele mai mici la solicitare decât pentru consumatorul casnic. Trebuie să verificăm dacă au primit ajutor de minimis, regulamentul european ne obligă să facem acest lucru”, a spus și ministrul Energiei Virgil Popescu.

Furnizorii de energiei afirmau săptămâna trecută că au cheltuit sute de milioane de euro, majoritatea din credite bancare, pentru compensarea și plafonarea facturilor, fără să îi primească înapoi de la stat.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

8 COMENTARII

  1. Nici român nu mai poți să fi în România, că trebuie să dai socolteală, să nu nedreptățești vreo companie străină. De unde aveam cetățenie și naționalitate română cândva, obținută cu preț de sânge al strămoșilor, azi a fi român nu mai e nici măcar o subprofesie recunoscută pe plan local.

  2. ambasadele din Bucuresti să-și vadă de treaba lor, chiar dacă guvernele din bucurești sunt guverne de sclavi și nu protestează pe astfel de mizerii. nu stau la cu,…u multinaționalelor să le vadă profitu

  3. Eu tot insist pentru ROEXIT, ieșirea din NATO și NAȚIONALIZAREA!
    În mod normal, este absurd ca noi, cu resurse și producători de energie, să ajungem la mâna acestor invadatori cu statut de aliați.

  4. au ei în atribuții asta? în ungaria, cehia, germania nu cîrîie nimic băeții ăștia, dar politica în țara asta de prăpădiț psdști și pnl iști e făcută de ambasadori. a avut dreptate simion cînd ia zis hoț lu stelian popescu. nu e nimic întîmplător.

    • Boss lasa PSD ul ca nu are treaba cu ambasadorii straini. Vezi ca aia cu “Thank you foreign ambasadors” erau PNL cu USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate