marți, ianuarie 31, 2023
ACTUALITATEAlina Mungiu Pippidi: Conflictele din coaliție sunt de fapt ciocniri între diferite...

Alina Mungiu Pippidi: Conflictele din coaliție sunt de fapt ciocniri între diferite servicii. Avem un guvern nereprezentativ, susținut de un număr minim de votanți, dar investit în schimb de servicii secrete, care au ajuns pe față să controleze totul

Serviciile secrete controlează Guvernul afirmă politologul Alina Mungiu Pippidi, într-un interviu acordat siteului România Curată.

Ea spune însă că există o concurență între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

„Situația e evident aceeași, și destul de excepțională, adică cu un guvern nereprezentativ, susținut de un număr minim de votanți, dar investit în schimb de servicii secrete, care au ajuns pe față să controleze totul, de la alegeri la vaccinare. Politica nu e mai e în condițiile astea decît un circ, sunt alergați cîțiva clovni prin arenă ca să distragă spectatorii de la ce e important. Dar puterea din umbră nu e monolitică, nu există un singur Sauron, Iohannis e doar unul care a găsit inelul și l-a pus în deget, dar disciplina nu e perfectă, e o rețea cu un actor dominant, nu o tiranie perfectă. Ca atare, vedem că diverse centre de putere, STS de exemplu, care e urmașul acelei divizii din Securitate care la Revoluție a făcut grave diversiuni soldate cu morți pentru care niciodată nu au dat socoteală, se luptă pe granițele puterii sale cu băieții afiliați altor centre. Și STS e foarte tare, are nu doar datele personale din sănătate pe care le păzește cu gelozie, dar și pe cele electorale, și acuma aflăm că are și toți morții. Între SRI și STS e ca atare ceva concurență”, a declarat ea.

Pippidi argumentează cu cazul Voiculescu, demiterea Ministrului Sănătății arătând că a fost un conflict între STS și alt serviciu.

Ea spune că miza acelui scandal a fost găsirea unui țap ispășitor pentru restricții, în contextul presiunii publice și a ascensiunii partidului de opoziție AUR.

„Unul de al cui? De fapt asta e întrebarea. Evident din moment ce premierul a susținut ancheta că de ce s-au călcat frontierele portalului STS serviciul acesta a intrat în conflict cu altul. Nu consilierul civil și voluntar Voinea e un pericol pentru țară, evident, că în weekend a vrut să facă statistici pe platformă, ci cine au bănuit ei că e în spatele lui. Sau mai degrabă au știut, STS nu a permis ingerințe în imperiul lor

Pe sănătate miza a fost cine e țapul ispășitor pentru restricții. Erau demonstrații, și le e frică de George Simion (pe care serviciul secret din Republica Moldova, de exemplu, îl crede agent român, eu mi-am exprimat rezervele pentru că știu că Simion ani de zile nu a avut intrare nicăieri în România, ne ruga pe noi să îl ajutăm, nu e cazul că cei relaționați, ca foștii mei studenți de la SNSPA recrutați de pe băncile școlii și care aveau poziții de editorialiști deși nu știau ortografie, sau erau consilieri la președinție, deși nu ar fi trecut examenul la engleză)”, a explicat Pippidi.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate