luni, februarie 6, 2023
ȘTIRIAlianța PSD-PNL a adoptat legea care închide minele, deși nu este pus...

Alianța PSD-PNL a adoptat legea care închide minele, deși nu este pus nimic în loc. Liderul opoziției, George Simion: Este un asasinat economic | VIDEO

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege a aprobării a OUG 108/2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă precum şi măsuri de sprijin pentru închiderea şi conservarea capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă.

Legea stabileşte înfiinţarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al Comitetului consultativ şi al Grupului de Lucru pentru coordonarea şi monitorizarea implementării măsurilor stabilite, precum şi posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului şi la propunerea Ministerului Energiei, în situaţie de criză energetică şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic.

Legea a trecut cu voturile coaliției PSD-PNL, respectiv cu 155 de voturi „pentru”, 44 de voturi contra şi 37 abţineri. Lignitul și huila vor trebui scoase din uz până în 2032, ceea ce înseamnă închiderea tuturor instalațiilor energetice din țară care folosesc aceste resurse.

Președintele AUR, George Simion, a spus că adoptarea legii fără ca amendamentele să fie dezbătute reprezintă o încălcare a legii. Liderul opoziției a declarat că închiderea atâtor unități, inclusiv a carierelor, reprezintă un „asasinat economic”.

„În Germania se redeschid facilități energetice, trecem printr-o criză. Dacă vorbim de închiderea Ișalniței, Rovinariului, Turceniului, dacă vorbim de colegii dumneavoastră care spuneau că nu trebuie să ne atingem de Valea Jiului, de CEO Oltenia, de Paroșeni, vă întreb: care este rostul dvs ca parlamentari, de ce v-au trimis românii aici, dacă veți spune „nu este vina noastră, ci jalon din PNRR”.

Cred că trebuie să păstrăm ca variantă de lucru, sustenabilă, până înlocuim cu altă formă de energie încălzirea pe cărbune. Închiderea termocentralelor, a minelor și a carierelor, care nici măcar nu este prevăzută de PNRR, nu este nimic altceva decât un asasinat economic. Și vă faceți părtași, vă faceți vinovați prin votul dat, pe repede înainte, de asasinarea economiei naționale”, a spus Simion.

Camera este for decizional, după ce Senatul a adoptat anterior proiectul. Reamintim, în context că Germania închide eoliene pentru a mări mine de cărbune.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate