luni, aprilie 21, 2025
ȘTIRIAlianța Părinților, demersuri la Senat și la Ministerul Culturii, în semn de...

Alianța Părinților, demersuri la Senat și la Ministerul Culturii, în semn de protest față de piesa „Proorocul llie” de la TNB

spot_img

Alianța Părinților (AP) din România a trimis un memoriu adresat Ministrului Culturii, Natalia Intotero, prin care cer demiterea conducerii Teatrului Național București (TNB) din cauza punerii în scenă a piesei „Proorocul Ilie”.

Potrivit Asociației, Teatrul Național București, subvenționat de stat, ar trebui să promoveze valorile identitare ale poporului român, nu să le ofenseze: „Oare poporul român a mandatat inauguralin Ministerului Culturii (…) să gireze ofensarea unui întreg popor de credință majoritar creştină?”. De asemenea, se invocă Legea nr. 489/2006, articolul 13, alineatul 2, care interzice „ofensa publică adusă simbolurilor religioase”, susținând că piesa încalcă această prevedere.

Cereri concrete adresate Ministerului Culturii includ:
  1. „Demiterea de urgență” a conducerii Teatrului Național (George Călin, Mircea Rusu, Marius Bodochi) pentru aprobarea piesei.
  2. „Oprirea imediată” a spectacolelor programate pe 29 și 30 mai.
  3. Implementarea unor „proceduri preventive de control” pentru evenimentele culturale, cu publicarea transparentă a criteriilor de aprobare.
  4. O poziție publică a Ministerului față de acest „spectacol sordid, scandalos”.
  5. Atenționarea asupra „influenței nefaste” a unor astfel de producții asupra tinerelor generații și coeziunii sociale.
În final, scrisoarea avertizează că astfel de acte provoacă „furie şi frustrare” și un „puternic sentiment de revoltă” față de instituțiile statului, percepute ca susținătoare ale unor „nelegiuiri”. Partea finală a documentului (pagina 3) este incompletă din cauza erorilor de OCR, dar tonul general rămâne unul de protest ferm.

AP a scris și Comisiei de Cultură a Senatului, exprimându-și îngrijorarea și dezaprobarea față de punerea în scenă a piesei de teatru „Prorocul Ilie” (Profetul Ilya) de Tadeusz Slobodzianek, regizată de Botond Nagy, la Teatrul Național București I.L. Caragiale, considerată un afront la adresa credinței creștine.

Autorii descriu piesa ca fiind „lipsită de respect față de simbolurile religioase creştine şi blasfemiatoare la adresa răstignirii Mântuitorului nostru Hristos”, montată într-o țară creştină, ceea ce o face „un adevărat afront adus credinței creştine din România şi de pretutindeni, precum şi la adresa întregului popor român creştin”. Ei subliniază că acest act este „profund anticultural şi jignitor” și a fost programat în Postul Paștelui, într-o instituție subvenționată de stat, provocând „furie şi frustrare” și un „puternic sentiment de revoltă” față de instituțiile statului.

Scrisoarea acuză piesa că, „sub masca artei”, promovează „o ideologie a anti-valorilor şi a urii pentru credinţa şi identitatea unui popor”, încălcând Legea nr. 489/2006, articolul 13, alineatul 2, care stipulează: „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”. Se mai menționează că astfel de evenimente contribuie la „ascensiunea unor grupuri şi persoane” care denunță practici contrare tradiției românești, generând „îngrijorare printre reprezentanții instituțiilor Statului”.

Cereri adresate Comisiei includ:
  1. Luarea de măsuri pentru „stoparea unui act anticultural” care „provoacă tulburare, divizând şi învrăjbind societatea românească”, mai ales într-un moment în care este necesară „coeziune socială”.
  2. „Implementarea unor proceduri preventive de control” pentru evenimentele culturale viitoare din instituțiile publice, „pentru ca asemenea blasfemii să nu se mai repete pe teritoriul României”.
  3. Comunicarea unei poziții oficiale privind acest incident.
Scrisoarea se încheie cu o notă de considerație din partea Alianței Părinților, semnată de președintele interimar Ionel Rusei, care așteaptă un răspuns oficial din partea președintelui comisiei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE