Alianța Părinților (AP), organizație non-guvernamentală reprezentativă a părinților din țara noastră, a solicitat Ministerului Educației Naționale (MEN) să-și precizeze poziția față de ideologia de gen, informează un comunicat.
În document, AP afirmă că MEN are o datorie, în fața părinților, de a-și expune punctul de vedere relativ la acest subiect.
„Ideologia de gen consideră că sexul și genul nu sunt sinonime, sexul fiind înnăscut, iar genul ar fi un construct social, eligibil și schimbabil de-a lungul vieţii. Această ideologie pretinde că a identificat peste 100 de „genuri”. Genul ar fi, deci, „rolul social pe care și-l asumă o persoană”.
Sintagmele „identitate de gen” și „egalitate de gen” sunt amândouă concepte fundamentale ale ideologiei de gen.
„Egalitatea de gen” nu se referă numai la egalitatea femeilor cu bărbaţii, ci are în vedere multitudinea de „genuri” cu care o persoană s-ar putea identifica prin liberă alegere, adică prin impresie subiectivă.
Prin extinderea utilizării sintagmei „egalitate de gen” și cu referire la „egalitatea femeilor cu bărbații”, s-a creat în mod deliberat o confuzie care face ca celelalte „genuri” care intră în definiție să fie trecute cu vederea de către persoanele neavizate.
Solicităm, deci, poziţia oficial asumată a Ministerului Educaţiei cu privire la ideologia de gen, deoarece această poziţie se răsfrânge inevitabil asupra viziunii educaţionale a instituţiei și, deci, asupra școlii și elevilor.
Refuzul Ministerului Educaţiei de a ne răspunde la întrebări punctuale legate de materialul „Egalitatea de gen. Predarea și integrarea în învăţământul preuniversitar” (distribuit în format PDF de către ISJ- Iași tuturor școlilor din judeţ, popularizat de Casele Corpului Didactic Sibiu și Olt, promovat de ISJ- Suceava și ajuns în format fizic la ISJ- Cluj), accesul neîngrădit în școli al oricărui ONG care desfășoară programe de îndoctrinare cu ideologia de gen, proiectul SNEP din 2018 – retras în urma protestului prompt al părinţilor, toate acestea fac necesară clarificarea pe care o solicităm în temeiul dispoziţiilor legale menţionate.
Asumarea tranșantă a unei poziţii în această chestiune reprezintă o probă de onestitate a Ministerului Educaţiei în relaţia cu părinţii, care au dreptul să știe ce așteptări pot să aibă de la ministerul pe care îl conduceţi, minister ale cărui direcţii de acţiune trebuie să fie transparente și previzibile.
Asumarea unei poziţii cu privire la ideologia de gen reprezintă, în același timp, o obligaţie instituţională pe care solicităm să o îndepliniţi într-un mod neechivoc, fără eufemismele specifice tocmai acestei ideologii („diversitate”, „incluziune”, „non-discriminare”, „libertate de expresie”, „libertatea școlilor de a-și alege activităţile extrașcolare” etc) și fără trimiteri la documentele U.E, care sunt „recomandări” și nu prevalează asupra dreptului constituţional al părinţilor „de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine””, sună documentul oficial al AP trimis MEN.