miercuri, februarie 1, 2023
ACTUALITATEAlexandra Toader, considerată pupila lui Andrei Muraru, a demisionat din funcția de...

Alexandra Toader, considerată pupila lui Andrei Muraru, a demisionat din funcția de șefă a IICCMER

Alexandra Toader a demisionat din funcția de președinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc (IICCMER).

Anunțul a fost făcut chiar de Toader, pe pagina sa de facebook și vine la patru săptămâni după ce mai mulți cercetători, angajați sau colaboratori ai IICCMER i-au solicitat premierului Nicolae Ciucă demiterea sa din funcție.

În mesajul în care și-a anunțat demisia, ea a acuzat ostilitatea unor instituții ale statului, precum și „atacurile la viața personală”. Toader a fost considerată o apropiată a actualului ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, care pe-atunci era consilier al președintelui Klaus Iohannis.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ea a fost contestată de Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR), iar mai recent de o serie de angajați și colaboratori ai IICCMER.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Astăzi, mi-am înaintat demisia din funcția de președinte executiv al IICCMER.
În perioada celor doi ani de mandat, am întreprins toate acțiunile aferente îndeplinirii scopului și obiectivelor IICCMER, în ciuda faptului că am preluat o instituție nefuncțională, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punctul de vedere al activității de cercetare (domenii pe care am reușit să le reorganizez și să le dinamizez).

Am aprobat și derulat proiecte de cercetare care au în prim-plan investigarea riguroasă a aspectelor ce țin de istoria regimului comunist din România. De asemenea, am inițiat proiecte de investigații de referință, precum recuperarea memoriei deținuților politic care au luat parte la lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța (1951-1953). Totodată, proiectul de investigare a crimelor și abuzurilor comise în urma tentativelor de trecere a frontierei de stat în perioada comunistă este acum într-un stadiu avansat, acesta constituind unul dintre obiectivele prioritare ale Institutului în timpul mandatului meu.
Nu mai puțin, pe parcursul celor doi ani am întreprins activități sistematice și coerente în ceea ce privește proiectul major – finanțat prin PNRR – Memorialul „Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România”, activități fără de care acest proiect de importanță națională nu se poate implementa, ținând cont de dezinteresul și managementul defectuos din perioada anterioară anului 2020 (aspect care face obiectul unei plângeri penale înaintate DNA).

Cu toate acestea, în pofida efortului sistematic în care m-am ancorat, am întâmpinat piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private, acțiuni care mi-au provocat un grav prejudiciu de imagine, în ciuda lipsei de consistență a falsurilor lansate în spațiul public. Este regretabil faptul că privarea unor salariați / terțe persoane de privilegii financiare și de orice altă natură (privilegii de care unii au beneficiat anterior și care pot fi plasate la limita legii) a generat acțiuni abjecte, cu scopul inducerii în eroare a celor mai înalte foruri decizionale.

Părăsesc această funcție fiind în continuare convinsă de misiunea importantă pe care o are IICCMER, de investigare și identificare a abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum și sesizarea organelor îndreptățile să ia măsuri în acele cazuri în care sunt depistate situații de încălcare a legii”, a scris Toader.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. După epoca tismăneanu, cel care a blocat de fapt anchetele reale cu privire la genocid, această micuță lichea a continuat procesul de deturnare a Institutului. Oricum e o mediocră fără nici un merit vizibil.

    Nu stiu de ce a plecat dar era cazul să plece. Problema e să nu vină cineva mai rău

  2. Cum a putut fi numita aceasta individa in funcția de președinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc? Sigur de cineva de aceasi “valoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate