OPINIIAlegeri - reacții la cald

Alegeri – reacții la cald

Pe 19 august 2020, am postat pe Facebook textul următor: „Sunt foarte curios să văd dacă vreun partid românesc se va face portavocea nemulțumirilor populației legate de măsurile anti-covid. Aștept cu nerăbdare.”

Rând pe rând, PNL, PSD, USR și celelalte partide „vechi” se întreceau cu muștruluirea populației și cu exaltarea măsurilor drastice contra pandemiei, mai ceva ca la Cântărea României. Mai nimeni nu apăra dreptul credincioșilor de a se reuni la marile sărbători sau dreptul micilor agricultori de a-și vinde produsele. Cu o excepție notabilă: AUR. Ca să fie clar: am votat PMP, sperând să îl ajut implicit pe Mihai Neamțu – un conservator autentic – să intre în Parlament, în ciuda poziționărilor aberante ale lui Băsescu, care cerea închiderea populației în casă și îl compară pe Trump cu Dodon. La ora asta, încă nu știu dacă PMP va face pragul. Daca nu, nu e din vina altor partide. Preferința mea electorală, foarte pragmatică, nu m-a împiedicat deloc să „intuiesc” ridicarea AUR, partid care a fost foarte vocal contra măsurilor anti-pandemie și s-a poziționat vehement în favoarea Bisericii, și pe fondul lipsei de imaginație a vechilor partide. Oamenii au nevoie de speranță, și nici unul dintre partidele vechi nu a oferit așa ceva.

O situație similară a mai existat și în anul 2000, când PRM și Vadim au obținut scoruri neașteptat de mari. Puteți da vina pe Putin sau pe cine vreți, dar mulți cetățeni, sătui de măsurile abuzive luate de guvern pentru controlul pandemiei și de umilirea credincioșilor s-au regăsit în acest partid foarte vocal. Este un partid care a reușit să-și mobilizeze foarte bine electoratul. Nu știu dacă AUR va rămâne relevant și pe viitor – pentru că nu poți rezista în politică numai cu emoții – dar restul partidelor au primit o lecție, și anume că ar fi cazul să mai asculte și de interesele celor de jos, nu numai de cerințele fraților mai mari de la Bruxelles.

AUR are nevoie de consolidare – să atragă alte personalități, poate să încheie alianțe cu alte partide, și să își clarifice mesajul, care pe alocuri pare chiar copiat din repertoriul lui Vadim. Fără asta, entuziasmul de moment se poate nărui până la alegerile viitoare. În rest, mai constatăm scorul slab al PNL, un partid ce plătește inconsecvență în mesaj: Stați acasă (până la alegeri) și „Ieșiți la vot” în ultima săptămâna, precum și scorul bun al PSD care se pare că a depășit momentul Dragnea. Cu toate astea, cel mai probabil PNL, USR și veșnicul UDMR vor alcătui guvernul în continuare.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate